Filipii de iarna

Filipii de iarna

0 294

Filipii sunt un lant de sarbatori ale femeilor casatorite, dedicate unor divinitati protectoare a lupilor. Ele? pot sa aiba un numar diferit de zile, se celebreaza in perioada formarii haitelor si imperecherii lupilor. Fiecare fata primea de la soacra sau de la mama? ca mostenire traditia de a sarbatori in fiecare an, la date fixe, un numar de Filipi. Durata sarbatoririi era diferita de la sat la sat, sau de la familie la familie – dupa numarul de Filipi primiti – un Filip insemna o zi sarbatorita.


?


In ce consta tinerea Filipilor?


In mistica populara se crede ca in aceasta perioada lupoaicele calca hotarul satelor si vin pe langa case, rascolesc in gunoaie pentru a gasi taciuni aprinsi, pe care mancandu-i devin mai fertile. Deci, ca o contraofensiva naiva, pentru a impiedica inmultirea lupilor, femeile fac tot felul de practici cu caracter apotropaic (cuvant derivat de la grecescul apotropaios, care inseamna a roti, a intoarce, a tine departe).


Astfel, fiarele de care se atarna ceaunul deasupra focului, foarfecele, clestele trebuiau in aceste zile sa fie legate cu sfoara (simbolic erau legate astfel gurile lupilor); toate crapaturile vetrei focului si usii sobei erau chituite cu lut (aceasta simbolizand lipirea ochilor lupilor). Era interzis sa se scoata din casa gunoiul – pentru a nu atrage pe lup sa scurme in el; de asemenea era interzis femeilor pieptanatul parului ca sa nu se indeseasca padurile si sa se inmulteasca lupii, tot asa prelucrarea lanii si blanurilor de animale – ca sa nu atraga lupul.


Credintele despre Filipi au fost atestate in zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina) pana la mijlocul sec. XX.


?


Filipii de toamna si Filipii de iarna


Cu semnificatie identica, dar in perioade calendaristice diferite sunt astfel: Filipii de Toamna? (mijlocul lunii noiembrie); Filipii de Iarna (sfarsitul lunii ianuarie), Filipul cel Mare si Filipul cel Schiop – ambii serbati la Ovidenie (Intrarea in biserica a Fecioarei Maria) – 21 octombrie sau 30 noiembrie – Sf. Andrei.


Filipii de Iarna sunt respectati tot pentru protejarea vitelor si a oilor de atacul lupilor. Sarbatoarea a devenit cu timpul un obicei prin care omul se fereste de paguba, in general, pentru ca, de fapt, lupii fac mai multa paguba decat e nevoie pentru propria hrana, sfasie vitele pe care apoi nu le pot cara, sperie oile si le zburatacesc sau le vatama.


Fiind patroni ai lupilor, sarbatoarea Filipilor este tinuta mai cu seama in casele de ciobani si in gospodariile in care sunt animale.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.