Filipii de Iarna – zeitati ale calendarului popular romanesc (I)

Filipii de Iarna – zeitati ale calendarului popular romanesc (I)

0 255

Ca si Circovii, Filipii sunt zeitati in legatura cu care nu s-au pastra foarte multe credinte. Se stie ca si ei, ca si Sfantul Petru, sunt patroni ai lupilor, de aceea aceasta sarbatoare e tinuta mai cu seama in casele de ciobani si in gospodariile in care sunt animale.Acestia sunt respectati pentru protejarea vitelor si a oilor de atacul lupilor.
Sarbatoarea a devenit cu timpul un obicei prin care omul se fereste de paguba,in general, pentru ca, de fapt, lupii fac mai multa paguba decat e nevoie pentru propria hrana, sfasie vitele pe care nu le pot cara, sperie oile, le zburatacesc sau le vatama.
Exista Filipi de Iarna si Filipi de Toamna. Perioada cuprinsa intre aceste doua sarbatori este perioada de imperechere a lupilor.
Filipii de Iarna sunt tinuti in special de femei, tanara nevasta primind mostenire, la casatorie, de la soacra sau de la mama, un anumit numar de Filipi, al caror cult trebuie sa il respecte in zilele cu pricina;acest numar variaza de la zona la zona.
Filipii sunt, probabil, urmasii romanului Lupercus, ai caror oficianti, lupercii, aveau puterea de a fertiliza femeile lovindu-le cu bucati de piele ale tapului sacrificat.
La romani,in perioada de celebrare a Filipilor, lupoaicele cauta pe langa gospodarii taciuni aprinsi pe care sa-i inghita. Femeile trebuie sa pazeasca cu foarte mare atentie focul si jarul din vatra pentru a nu ingadui inmultirea exagerata a fiarelor si pentru a imprumuta din fertilitatea acestora. In aceste zile nu se coase, nu se spala pe cap si nu se da cu imprumut, pentru ca altfel lupii vor manca vitele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.