Filipii de Toamna sau despre Lasatul Secului in calendarul popular

Filipii de Toamna sau despre Lasatul Secului in calendarul popular

0 433

Secul pe care il lasa postul este seclum (saeculum), adica lumea, in sensul de obiceiuri lumesti. Lasatul secului este mai intai de toate un indemn la reculegere, la reinnoirea vietii prin renuntarea la pofte si trufie.
Postul este un timp de rugaciune, de cainta si marturisire a pacatelor, de infranare, de rabdare si de iertare. Infranarea de la mancarea „de frupt” este numai un aspect al postului si nu mancarea este condamnata prin post, ci necumpatarea. Postul nu este o dieta „purificatoare”, ci un act spiritual superior, acela prin care omul trebuie sa analizeze valorile.

In traditia populara, Lasatul sau Lasata Secului este si prilej de petrecere.
Inca mai exista obiceiul, pastrat mai ales in lumea satului, ca rudele sa se intalneasca si sa petreaca in seara dinaintea primei zile de post. Toti mesenii beau si mananca pe saturate.
Lasatul Secului este si prilej pentru unele practici magice: daca fetele batrane reusesc sa tina in aceasta zi post negru, se spune ca imediat dupa Paste se vor marita. In aceasta zi, vrajitoarele taie nuiele de alune, pe care le vor folosi in descantecele de dragoste.
Tot in traditia populara, incepand cu 10 noiembrie, timp de sapte zile, sunt celebrati Filipii. Trei dintre ei inainte de Lasatul Secului, iar ceilalti patru, in primele zile din Postul Craciunului. Se spune ca la inceput Filipii au fost niste apostoli aruncati intr-o groapa plina cu lupi.
Ca printr-o minune, ei au scapat de acolo nevatamati, in felul acesta dovedindu-si nevinovatia si taria credintei.
Trebuie mentionat ca toate acestea se petreceau in timpul prigonirilor impotriva crestinilor, in primele secole de dupa Hristos.
Despre Filipi se mai spune ca aveau puterea de a-i poci, de a-i urati pe cei care nu-i cinsteau. Unul dintre ei era Filip Schiopul si, pentru ca ramanea mereu in urma celorlalti, era celebrat ultimul, la 21 noiembrie. Mai mult decat atat, acesta din urma era si cel mai greu de imbunat, fiind mare primejdie de lupi si accidente.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.