Film Cannes: Romania are un stand propriu

Film Cannes: Romania are un stand propriu

0 335

Romania va avea, pentru al patrulea an consecutiv, un pavilion individual in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes (13 – 24 mai), in Village International, la Marché du Film, informeaza organizatorii, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).

Marché du Filmreprezinta cel mai important eveniment anual din industria filmului, la care participa un numar impresionant de producatori, agenti de vanzari, distribuitori, reprezentanti ai televiziunilor, precum si institutii ale statului care isi promoveaza oferta nationala. Anual, au loc importante negocieri si vanzari de filme si proiecte, iar majoritatea tarilor europene isi promoveaza oferta de productii, locuri de filmare si proiecte.
Village International este un spatiu special organizat in cadrul pietei de film de la Cannes ce ofera posibilitatea fiecarei tari sa-si promoveze cultura si cinematografia autohtona. Anul trecut, aici au fost reprezentate, cu cate un stand propriu, peste 40 de tari din toata lumea, printre care un numar important de state din centrul si estul Europei, precum Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Romania, Slovacia, Turcia, Ungaria si Polonia. Toate acestea si-au prezentat cu succes cinematografia locala, dar si oportunitatile si locurile de filmare.
Pe langa prezentari de piata, standul romanesc de la Cannesare misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente.
In plus, APFR reediteaza catalogul „Shooting Romania „, un compendiu exhaustiv ce pune Romania pe harta locurilor ideale de filmare, ce trece in revista tot ceea ce inseamna industria cinematografica romaneasca si care se doreste a fi o invitatie deschisa pentru companii din intreaga lume, care vor sa vina sa filmeze in Romania si care sunt interesate de eventuale colaborari cu companiile romanesti de profil.
O misiune aparte a APFR la Cannes o reprezinta sustinerea romanilor prezenti in diferite sectiuni competitive sau noncompetitive ale festivalului de pe Croazeta.
Romania este prezenta, anul acesta, atat in sectiunea Un Certain Regard, cu „Amintiri din Epoca de Aur” – film-omnibus produs de Cristian Mungiu, care semneaza si scenariul, dar si regia alaturi de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu – si cu „Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu.

In plus, pelicula romano-franceza „Cenusa si sange/ Cendres et Sang”, coprodusa de Libra Film, va avea parte de o proiectie speciala in cadrul Selectiei oficiale.
Filmul „Cea mai fericita fata din lume”, debutul in lungmetraj al regizorului Radu Jude, va fi proiectat intr-un program paralel al Agence du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion (ACID), o asociatie fondata de regizori de film, cu scopul de a promova difuzarea in cinematografe a peliculelor independente si de a inlesni intalnirea dintre autori si public.
In 2009, Romania continua sa fie prezenta, prin producatorul Daniel Mitulescu, in programul Producers on the Move.

Romania va fi prezenta si in sectiunea Short Film Corner, cu un program initiat de producatorul Dan Burlac – „Romanian Short Waves”:
„Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” (regia Paul Negoescu si Vlad Trandafir, 2008), selectionat la Festivalul International de Film CineMAiubit si Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT,
„Bric Brac” (regia Gabriel Achim, 2008), castigator al Premiului Criticii si Premiului Cinemagia la Festivalul International De Film CineMAiubit, selectionat in competitia Berlinale Shorts a Festivalului International de Film de la Berlin,
„Renovare” (regia Paul Negoescu, 2009),
„Danut pleaca pe vapor” (regia Radu Potcoava, 2008), selectionat la Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT,
„Nunta lui Oli” (regia Tudor Jurgiu, 2009), castigatorul premiului pentru cel mai bun film romanesc la Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT,
„Palmele” (regia George Chiper, 2009), selectionat la Premiile Gopo,
„Lungul drum spre casa” (regia Anamaria Chioveanu, 2008), castigator al Premiului Special al Juriului la Festivalul International de Film CineMAiubit,
„In loc sa mori” (regia Radu Dragomir, 2009), si
omnibus-ul „Un barbat urmareste o femeie” (regia Gabriel Achim, Ivo Baru, Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Paul Manoescu, Paul Sorin Damian, Catalin Leescu, 2008).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.