Finanţarea externă a unor formaţiuni politice din România puse in fata Paechetului

Finanţarea externă a unor formaţiuni politice din România puse in fata Paechetului

0 593
PC solicită organelor de anchetă soluÅ£ionarea rapidă a plângerilor penale privind finanţări externe către partide sau alianÅ£e politice din România, între acestea aflându-se ÅŸi cea referitoare la sponsorizarea cu suma de ÅŸapte milioane de dolari SUA a AlianÅ£ei D.A. în luna noiembrie 2004, a declarat Oana Florea, vicepreÅŸedinte al filialei BucureÅŸti a PC, duminică, într-o conferinţă de presă.
"Mă refer astăzi la finanţările ilegale, din exterior, pentru partidele politice. (…). Suntem în prag de campanie electorală. Anul viitor vom merge de două ori la vot. Åži dacă în trecut au existat finanţări din exterior ale partidelor politice, unele apărute în presă, altele nu, dar despre care nimeni nu a luat nicio măsură, nu s-a auzit nicio finalitate a vreunei cercetări penale, înseamnă că sunt motive întemeiate să credem că ÅŸi anul viitor se va continua această practică", a declarat Oana Florea. VicepreÅŸedintele PC BucureÅŸti a dat ca exemplu concret cazul "AlianÅ£ei D.A. din 2004" care a primit o finanÅ£are de ÅŸapte milioane de dolari SUA. "Am să încep cu AlianÅ£a D.A care în 2004 a primit în contul deschis la Banc Post BucureÅŸti, pe parcursul a câteva zile, în luna noiembrie, suma de ÅŸapte milioane de dolari SUA. Banii proveneau de la Laiki Bank Cyprus, iar plăţile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Hariman and Corporation ÅŸi Bank of Canton of California San Francisco", a declarat Oana Florea. Ea a adăugat că în data de 4 noiembrie 2004 s-au făcut două plăţi în cuantum de 1,2 milioane de dolari SUA, respectiv 300 de mii de dolari SUA". "AceleaÅŸi tranÅŸe s-au plătit ÅŸi în 12 noiembrie 2004, respectiv 1,2 milioane dolari SUA ÅŸi 300 de mii de dolari SUA.
În 19 noiembrie 2004 s-au făcut două plăţi mult mai mari de data aceasta, 2,8 milioane de dolari SUA, respectiv 1,2 milioane dolari SUA.
Conform informaÅ£iilor apărute în presă niciuna dintre aceste plăţi nu a fost declarată la Autoritatea Electorală Permanentă de către organele de conducere ale AlianÅ£ei D.A. de la acea vreme. DeÅŸi conform legii în vigoare atunci, Legea 43/2003, privind finanÅ£area partidelor politice ÅŸi a campaniilor electorale, (…) lista persoanelor care au făcut într-un an donaÅ£ii a căror valoare cumulată depăşeÅŸte 10 salarii de bază minime brute pe Å£ară, precum ÅŸi suma totală a donaÅ£iilor confidenÅ£iale se publică în Monitorul Oficial al României partea a III-a până la data de 31 martie a anului următor.
ÎnÅ£elegem că aceste transferuri provenite la Laiki Bank Cyprus au fost ordonate de clientul Comac LTD Cyprus. Am ÅŸi extrasele de cont ale respectivelor viramente. Există o plângere penală făcută în luna martie a acestui an. Până-n prezent, ÅŸtiÅ£i cliÅŸeul organelor de cercetare penală: dosarul se află în soluÅ£ionare, vom vedea când se va soluÅ£iona", a declarat vicepreÅŸedintele PC BucureÅŸti.
Oana Florea a precizat că plângerea penală în acest caz a fost depusă de FACIAS. Ea a adăugat că o altă cauză privind finanÅ£area externă a partidelor "despre care nu mai ÅŸtim nimic este finanÅ£area cu trei milioane de euro în campania electorală a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, finanÅ£are făcută de Loteria de stat de la Budapesta". "Ne aflăm în aceeaÅŸi situaÅ£ie, plângerea este făcută, nu s-a soluÅ£ionat încă. Este interesant cum instituÅ£ii de stat din Ungaria finanÅ£ează formaÅ£iuni politice de la noi din Å£ară. Åži pe lângă Loteria de stat mai este Banca de Dezvoltare maghiară, totalul donaÅ£iilor se ridică la 612 mii de euro. Până ÅŸi compania de electricitate naÅ£ională maghiară a finanÅ£at cu 34 de mii de euro. În ultimul an înÅ£eleg că suma totală a finanţării din Ungaria este de un milion de euro, finanÅ£are pentru mai multe ONG-uri", a declarat Oana Florea. Ea a adăugat, legat de această ultimă finanÅ£are, că "patru dintre ONG-uri au primit 676 de mii de euro în preajma alegerilor locale din 2012, iar o altă tranşă de 340 de mii de euro a fost livrată în toamnă înaintea alegerilor parlamentare". "Un ultim exemplu de care nu am cunoÅŸtinţă că s-ar fi depus vreo plângere penală ÅŸi nici că s-ar fi sesizat din oficiu organele de cercetare penală se referă la PDL care primit finanÅ£are de la două fundaÅ£ii germane, Hans Seidel ÅŸi Konrad Adenauer. Tot din presă înÅ£eleg că ambele fundaÅ£ii sunt susÅ£inute de Guvernul Merkel. Pe de altă parte, o altă sursă de finanÅ£are PDL, apărută ÅŸi dată publicităţii de curând, arată că 51 de lideri ai PDL au primit bani sub diferite forme de la biserici neoprotestante cu sediul central aflat în afara graniÅ£elor ţării", a declarat Oana Florea. Legat de activitatea "Konrad Adenauer", vicepreÅŸedintele PC BucureÅŸti a subliniat că fundaÅ£ia finanÅ£ează doar seminarii ÅŸi dezbateri cu caracter politic.
"Întrebarea de bun simÅ£ este: de ce ar vrea cineva să finanÅ£eze formaÅ£iuni politice din România? Răspunsul de bun-simÅ£ este acela că ar vrea să influenÅ£eze sau să controleze viaÅ£a politică din România ÅŸi activitatea instituÅ£iilor statului.
Partidul Conservator susÅ£ine necesitatea existenÅ£ei unui mecanism de control ÅŸi de transparentizare a fondurilor partidelor politice ÅŸi, nu în ultimul rând, de sancÅ£ionare a acestor precedente deosebite periculoase pentru campaniile viitoare ÅŸi pentru democraÅ£ia din România. Consider că lucrurile nu trebuie lăsate aÅŸa", a mai declarat Oana Florea.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.