Finanţele pregătesc verificarea marilor averi nedeclarate de persoanele fizice
Măsura prevede verificarea îndeplinirii obligaÅ£iilor de plată a impozitului în cazul persoanelor fizice. Procedura constă în verificarea situaÅ£iei personale a persoanelor fizice ÅŸi stabilirea bazei impozabile prin compararea veniturilor declarate cu situaÅ£ia patrimonială.
Sunt vizate, în principiu, toate persoanele fizice. Cu toate acestea, organul fiscal, având în vedere resursele limitate de care dispune ÅŸi numărul mare de contribuabili-persoane fizice, trebuie să selecteze persoanele fizice ce urmează a fi supuse verificării în baza unei analize de risc având la bază criterii interne clar stabilite.
În referatul de aprobare semnat de secretarul de stat Dan Manolescu se arată că există „obligaÅ£ia persoanei fizice supusă verificării situaÅ£iei fiscale personale de a depune o declaraÅ£ie de patrimoniu ÅŸi de venituri, care se depune la solicitarea organului fiscal. Termenul de depunere al acestei declaraÅ£ii este de 60 de zile, în situaÅ£ia în care solicitarea are loc odată cu comunicarea avizului de verificare fiscală, sau în termen de 15 zile dacă solicitarea are loc în timpul verificării situaÅ£iei fiscale personale“.
Ce trebuie să declare persoana fizică, la solicitarea organului fiscal:
a) bunuri imobile: terenuri, clădiri şi alte bunuri imobile;
b) bunuri mobile: mijloace de transport (terestre/navale/aeriene) înmatriculate/înregistrate, bunuri sub formă de metale preÅ£ioase, bijuterii, obiecte de artă ÅŸi de cult, colecÅ£ii de artă ÅŸi numismatică, antichităţi, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naÅ£ional sau universal, a căror valoare de achiÅ£iÅ£ie însumată depăşeÅŸte 15.000 lei, animale, inclusiv animale de rasă sau care participă la competiÅ£ii/curse, a căror valoare însumată depăşeÅŸte 15.000 lei;
c) active financiare: conturi ÅŸi depozite bancare, fonduri de investiÅ£ii, forme echivalente de economisire ÅŸi investire, plasamente, investiÅ£ii directe ÅŸi împrumuturi acordate;
d) alte bunuri, titluri şi/sau deţineri a căror valoare individuală depăşeşte 10.000 lei;
e) poliţe de asigurare, cu excepţia asigurărilor de răspundere civilă auto;
f) cheltuieli: cheltuieli personale, cheltuieli cu persoanele aflate în întreÅ£inere;
g) datorii.
Aceste elemente de patrimoniu se declară pe fiecare categorie indiferent
de locul situării, în Å£ară sau în străinătate.
Declaratie de Patrimoniu Si Venituri
Declaraţia cuprinde şi următoarele elemente de venituri:
a) venituri realizate pentru care se aplică regimul de reţinere la sursă a impozitului;
b) venituri realizate care nu sunt impozabile;