Financial Times:
Criza economica este asociata cu Traian Basescu
Cluburile de noapte de lux din nordul Bucurestiului sunt din ce in ce mai goale. Barurile din oras s-au intrecut ani de-a randul in opulenta: unul se lauda cu candelabre, altul angaja un DJ de renume, in timp ce al treilea ii eclipsa construind o piscina. Toate acestea simbolizau extravaganta din anii de boom ai Romaniei, scrie Financial Times in articolul Bucharest battles against the crisis.
In comentariul prestigioasei publicatii se arata ca sfarsitul boom-ului economic vine intr-un moment nepotrivit pentru omul asociat cel mai mult cu el, presedintele Romaniei, Traian Basescu, care, probabil, va candida in alegerile din noiembrie.
Personaj impulsiv si conflictual, Traian Basescu si-a castigat popularitatea pe plan intern si extern cu discursul despre combaterea coruptiei. Totusi, alaturi de o mare parte a clasei politice, el si-a pierdut credibilitatea dupa ce a insistat ca Romania nu va fi afectata de criza si nu va avea nevoie de banii de la FMI.
Basescu ramane favorit in cursa prezidentiala, dar multi lideri din sectorul de afaceri isi exprima in privat speranta ca un succesor mai putin tumultuos ar fi de natura sa aduca stabilitate.
Cu toate acestea, chiar si rivalul sau, social-democratul Mircea Geoana, recunoaste ca oricine ii va lua locul lui Traian Basescu va trebui sa fie un militant la fel de „frenetic” ca acesta.
„A schimbat pentru totdeauna caracterul republicii noastre”, spune Geoana, in opinia caruia politicile „pro-ciclice” ale ultimilor cinci ani au indatorat tara si mai mult si au adus-o intr-o situatie mai grea decat trebuia.
Exista deja o serie de semne ca actuala guvernare are probleme in a plati facturile: micii intreprinzatori se plang ca inspectorii fiscali se intrec in a colecta impozitele, in timp ce bancile sustin ca micile afaceri sunt aduse in pragul falimentului de intarzierile mari in rambursarea TVA-ului – chiar daca Guvernul sustine ca un sistem computerizat accelereaza procesul.