Financial Times si Programul FMI in Romania

Financial Times si Programul FMI in Romania

0 131

Financial Times si Programul FMI in Romania
Programul Fondului Monetar International in Romania nu a fost „un mare succes”, economia scazand in 2009 cu 7%, se arata intr-o analiza a cotidianului britanic Financial Times privind oportunitatea ca Fondul sa fie implicat si intr-un program de sprijinire a Greciei.
„In Romania, rezultatul nu a fost un mare succes. Economia s-a contractat cu 7%”, noteaza FT.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, este de 19,95 miliarde euro.
In lunile mai si septembrie FMI a virat primele doua transe din imprumut, de 4,8 miliarde euro, respectiv 1,85 miliarde euro. Urmatoarele doua transe, cu o valoare totala de 2,3 miliarde de euro, vor fi puse la dispozitie pana la finele lunii februarie.
Spre deosebire de Romania, in Ungaria masurile sprijinite de FMI au condus la reducerea deficitului bugetar, iar ministrul de Finante a anuntat, in ianuarie, ca tara nu mai are nevoie de ajutorul institutiei internationale, potrivit sursei citate.
Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Fondul a mai intervenit si in sprijiniul Letoniei.
Implicarea FMI intr-un proces de salvare al Greciei ar fi mai dificila decat in cazul statelor nou intrate in Uniunea Europeana din estul Europei, considera FT, fondurile si plusul de credibilitate pe care le poate aduce trebuind analizate in raport cu semnalul negativ pe care il trimite implicarea unei institutii internationale.
Cu exceptia Islandei, singurele doua state occidentale care au apelat la ajutorul FMI au fost Marea Britanie si Italia in anii ’70, iar „stigmatul” acestor interventii este reflectat in reticenta liderilor europeni de a accepta o implicare a Fondului in Grecia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.