Finantare BERD pentru Brasov

Finantare BERD pentru Brasov

0 332

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat sambata un acord de finantare a municipiilor Brasov si Arad pentru derularea unor proiecte de infrastructura, de teama, probabil, ca, pana la urma, si calea aerului se va umple cu gropi.
Astfel, la Brasov, banii vor fi folositi in completarea programului de reabilitare a 23 de strazi.
„Acest credit este o extindere a creditului sindicalizat acordat in 2005 Primariei Brasov, in valoare de 15 milioane de euro”, a precizat BERD.
Imprumutul acordat Primariei Arad este destinat realizarii unui proiect de reabilitare a liniei de tramvai. Cele doua finantari fac parte din angajamentul BERD de a investi 1 miliard de euro in Romania in urmatorii ani.
Sa vedem acuma ce strazi vor fi reabilitate la Brasov. Probabil vor fi aceleasi artere pe care vedem, in fiecare an, zbuciumandu-se utilaje si oameni pe care scrie „Vectra”, pentru ca este mai usor sa astupi o groapa astupata decat sa o iei de la temelia drumului.
Si vazand la ce folosesc aradenii banii, imi amintesc cum toate marile orase ale tarii, ba chiar si din lume, folosesc cu succes tramvaiele, avand mare grija de ele, ca fiind vehicule mult mai putin poluante si de care lumea este multumita. Si-mi amintesc cum, in drumurile mele, am umblat cu tramvaiul si prin Arad, si prin Iasi, si prin Oradea, si prin Braila sau Galati, ca sa nu mai spun de Bucuresti. Si-mi mai amintesc cum si la Brasov a existat tramvai, cu perspective de reala dezvoltare in folosul comunitatii – vezi legaturi cu localitati din apropiere sau suburbane: Sacele, Sanpetru, Stupini si altele de care nu-mi mai amintesc. Dar a venit revolutia si proiectele au fost puse la naftalina, dupa care a venit cea mai mare belea peste Brasov, de la infiintare si pana acuma: George Scripcaru ca Primar. Daca as traduce din germana functia de Buergermeister, beleaua ar fi si mai mare, caci acest cuvant compus ar insemna „mester sau maestru (Meister) al cetatii sau cetatenilor (Burg – cetate, Buerger – cetatean „, cel mai potrivit fiind „maestru al cetatenilor”. Si Scripcaru a fost „maestru”,atunci cand a desfiintat tramvaiul la Brasov, folosind fieraria si neferoasele intr-o tranzactie, acompaniata de melodia banilor, cu niste balaoachesi de pe la Bacau.
Dar timpul nu este trecut, mai ales ca in curand se termina si titeiul, iar accentul se pune pe stoparea poluarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.