Floriile – sarbatoarea reinvierii naturii

Floriile – sarbatoarea reinvierii naturii

0 296

Cu o saptamana inainte de Paste, sunt serbate Floriile. Aceasta zi era initial dedicata zeitei romane Flora, insa apoi ea s-a celebrat in amintirea intrarii lui Iisus in Ierusalim.
Ziua de Florii este sarbatoarea reinvierii naturii, cand infloresc salciile, pomii fructiferi si florile. Salcia insa joaca un rol foarte important in ritualurile acestei zile.

Ramurile de salcie – simbolul primaverii
Legenda spune ca, in timpurile in care Iisus era rastignit pe cruce, Maica Domnului, plangand, si-a pus opinci de fier, a luat un toiag de otel si a plecat sa-si gaseasca fiul. Pe drum, a ajuns la o apa si a rugat o salcie sa-i faca punte. Pentru aceasta, a binecuvantat-o sa nu poata fi facuti carbuni din lemnul ei si sa fie dusa in fiecare an la biserica de Florii.
De aceea, in aceasta zi oamenii duc la biserica flori si ramuri de salcie, pentru a fi sfintite. Cu ramurile de salcie, simbol al primaverii si al fertilitatii, se ating vitele si copiii mici, ca sa creasca si sa infloreasca precum salcia. Ramurile sfintite se pun apoi la icoane sau deasupra usii si sunt folosite in timpul anului, ca leac impotriva bolilor sau ca mijloc de aparare impotriva dezastrelor naturii.

Credinte populare
Cine se incinge peste mijloc cu salcie sfintita, va fi ferit de dureri, iar cine inghite in aceasta zi trei matisori de salcie sfintita nu va suferi de dureri de gat.
Salcia se foloseste si in scopuri comerciale: animalele, inainte de a fi duse la targ la vanzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumparatorii.
Matisorii se folosesc pentru a indeparta furtunile si grindina. Vara, cand vremea este urata, se pun matisori pe foc, pentru ca fumul acestora sa alunge trasnetele si fulgerele.
Cine inghite un matisor sfintit va fi sanatos si usor ca si florile de salcie.
Nu se munceste in aceasta zi, iar masa trebuie sa fie intinsa tot timpul. Se mananca peste, fiind Dezlegare de peste. Este si o zi de pomenire a mortilor, cand se curata mormintele si se pun ramuri de salcie pe acestea.

Nunta urzicilor
Pentru ca se crede ca acum incep sa infloreasca urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sarbatoarea se numeste si „Nunta urzicilor”. Urzicile, mancate in special in post, sunt considerate foarte sanatoase. In unele regiuni, „Nunta urzicilor” cade de Buna Vestire sau in Joia Mare.
In legatura cu prevederile meteorologice, se spune ca daca se aud broastele cantand pana la Florii, vara care urmeaza va fi frumoasa. La fel, cum e vremea de Florii, asa va fi si de Paste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.