Florile magice ale lunii iunie – Sanzienele (Galium Verum) – I
Floarea de Sanzaiana este un reper caledaristic agrar. Daca infloreste inainte de Sf. Ioan, inseamna ca vegetatia plantelor este prea avansata. Dupa ce infloreste Sanzaiana, se incepe cositul
Florile de sanziene: cele mai bune sunt cele recoltata de ziua lor, 24 Iunie. Se spune ca atunci planta e inflorita, ajunsa la maturitate si are puterea tamaduitoare cea mai mare.
Sunt doua feluri de sanziene: una cu floricele mici galbene care miroase puternic a miere, si alta cu floricele albe care creste mai mult pe langa tufe, avand tendinta sa se catere pe alte plante.
Sanzienele galbene – sunt plante care prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate, fiind intalnita cu predilectie in zonele deluroase, desi poate fi gasita din campie pana in zona montana. Cresc in fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara.
Sunt simbolul verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui. Raspandite in toata tara, sunt cunoscute si sub numele de Dragaica, Floarea lui Santion, Inchegatoare, Sanjuane etc.
Misterul acestei plante – folosita de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase – nu a putut fi patruns deocamdata de catre stiinta. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental.
a.????? Descriere plantei?: Tulpina Sanzienelor este zvelta, destul de inalta (pana la un metru) si impodobita cu flori marunte, galben-aurii, dispuse in mici ciorchini, ca florile de liliac, si care vazute de la distanta seamana cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asemanator cu cel al mierii, fiecare din ele avand patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poarta cu ea semnul Sfintei Cruci.
b.???? Recoltare– se recolteaza partile aeriene ale plantei in timpul infloritului (mai-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuca la umbra, in strat subtire. Se intorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspat culeasa obtinem aproape un sfert de kilogram de planta uscata.
Sanziana galbena face parte din plantele cu cele mai variate intrebuintari in medicina traditionala romaneasca. De la o zona la alta, ea este folosita pentru tratarea altor afectiuni.
c.????? Utilizari terapeutice?: In diferite zona ale tarii noastre, sanzienele se folosesc in tratarea diferitelor afectiuni?:
–????????? in Oltenia este folosita contra herniei si a afectiunilor febrile;
–????????? in Zona Fagarasului – la hepatita si boli nervoase;
–????????? in Moldova – contra bolilor de piele si cele venerice;
–????????? ?in Nasaud – contra reumatismului.
d.????? Modul de folosire?:
Uz intern?:
????????? Pulberea de Sanziene galbene– se obtine din florile uscate care se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se dau prin sita. Doza la adulti este de o lingurita (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 2 si 12 ani doza este pe jumatate, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.
????????? Tinctura de Sanziene galbene– se obtine din sanzienele galbene uscate se macina cu rasnita de cafea pana se obtine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 50 grade (o jumatate de litru de alcool alimentar indoit cu apa) sau intr-un litru de rachiu natural. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se zilnic vasul in care sunt puse. In final, se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.
????????? ?Maceratul de Sanziene galbene– intr-un litru de apa se pun 4-6 linguri rase de pulbere de planta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaza si se consuma imediat sau in maximum 8-10 ore daca este tinut la frigider si 2-4 ore daca este tinut la temperatura camerei.
????????? Ceaiul detoxifiant de Sanziene galbene si Trei-frati-patati.Se face un fel de macerat la rece?: se ia cate o jumatate de pumn din fiecare planta uscata si maruntita cu cutitul si se pune de seara la inmuiat in jumatate de litru de apa. Dimineata se filtreaza, iar plantele care raman dupa filtrare se oparesc timp de 30 de minute cu jumatate de litru de apa clocotita. Dupa racire, se amesteca cele doua extracte si se beau pe stomacul gol pana la pranz(ora 12).