Florile Primaverii – vestitoare ale bucuriei

Florile Primaverii – vestitoare ale bucuriei

0 315

Gingase, gratioase, multicolore, lalelele ne incanta privirile in fiecare primavara. Cred ca nu am simti la fel venirea primaverii daca nu ar exista aceste minunate flori. Frumusetea lor vine din simplitate. Si merita sa ne bucuram de ele, acum ca a venit primavara!

LALELE
Laleaua este floarea nationa a Iranului si a Turciei, iar motivele florale se regasesc in arta lor populara. De asemenea, lalele sunt emblema Olandei de unde si denumirea de „Tara lalelelor”. Sunt foarte raspandite in sudul Europei in nordul Africii dar si in Asia.
Cultivarea lalelelor nu se poate face in aer liber in tarile cu clima tropicala, deoarece au nevoie de anotimpul rece pentru a se regenera si a creste mai viguroase in primavara urmatoare.
Usor de ingrijit, lalelele pot fi o adevarata splendoare pentru gradinile dumneavoastra. Multicolore, gingase cu un parfum suav, ne vor incanta de fiecare data.

GHIOCEII
Ghioceii, aceste flori gingase care ne anunta ca a venit primavara… Originari din Asia si Europa, isi fac aparitia primavara sau chiar in mijlocul iernii, fiind primele plante cu bulb care infloresc. Ii gasim in zone putin umbrite, prin paduri sau chiar in gradinile noastre.
Daca iti doresti ca ghioceii din acest an sa infloreasca si la anul, nu este necesara scoaterea bulbilor din pamant; in cazul in care vrei sa ii muti dintr-un loc in altul, de preferat ar fi sa scoti bulbii din pamant imediat ce ghiocelul s-a ofilit.

SOFRANUL
Sofran este o planta care iubeste primavara, remarcandu-se prin florile in culori vii de galben, albastru si violet. Daca o vei planta, iti va infrumuseta gradina, pentru ca se inmulteste foarte rapid, formand colonii bogate de flori.
Sofranul este recunoscut ca fiind un condiment foarte apreciat si un remediu naturist care te poate vindeca de bolile de ficat si nu numai.

NARCISE
Cui nu ii place mirosul suav al narciselor? Alaturi de ghiocei si lalele, narcisele sunt florile care anunta venirea primaverii. Raspandite in mai mult de 30 de specii, narcisele nu au nevoie de o ingrijire speciala, dezvoltandu-se foarte bine atat in plin soare, cat si in penumbra.

PANSELUTE
Panselutele sunt considerate cele mai delicate flori ale primaverii. Desi par foarte fragile, ele sunt foarte rezistente la fluctuatii de temperatura: daca doresti, le poti cultiva atat vara, cat si iarna. Aceste flori se gasesc in culori si nuante foarte variante, de la imaculatul alb, pana la albastru indigo si chiar negru.

ZAMBILA
Zambila este originara din Orientul Apropiat si in limba greaca, numele sau se traduce ca giuvaier sau piatra pretioasa. Exista numeoase soiuri de zambile, dar pe piata s-a impus unul singur, Hyacinthus orientalis. Acesta prezinta flori de diferite culori, printre care roz, alb si albastru. Inmultirea zambilei se face prin intermediul unui bulb. In interiorul bulbului, mugurul floral se formeaza la temperaturi de peste 18°C si in conditiile in care bulbul este suficient de mare. In gradina, prefera locuri insorite. Zambila poate sta in pamant de la doi, la patru ani, si se poate scoate atunci cind s-au uscat aproape toate frunzele.

Daca dispui de un spatiu mai mare sau de o gradina, in aceasta perioada poti cultiva mar ornamental (apreciat pentru calitatile decorative), trandafir chinezesc, bujor, garofita,celematita, rachitica, clematita sau viorele.
Forme, marimi, culori din cele mai frumoase, parfum ametitor la fiecare colt de strada sau in gradina: acestea sunt florile primaverii!

Sursa: fragmente articol ing. horticol Alex Ivascu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.