FMI a avizat imprumutul pentru Romania

FMI a avizat imprumutul pentru Romania

0 232

Guvernul a primit avizul de principiu al Fondului Monetar International (FMI) pentru incheierea acordului de imprumut, iar forma finala a scrisorii de intentie va fi stabilita la jumatatea lunii aprilie, urmand ca documentul sa fie aprobat in board-ul Fondului la 4-5 mai, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
El a amintit ca Executivul trebuie sa aprobe in prealabil ordonanta de urgenta care include, printre altele, prima rectificare bugetara, impozitul forfetar, limitarea sporurilor si indemnizatiilor salariale.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat anterior ca ordonanta de urgenta care cuprinde masurile aferente aplicarii acordului convenit de Romania cu FMI va fi discutata sambata, in sedinta de guvern.
Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.

Bruxelles-ul decide pe 5 mai forma finala a acordului de imprumut
Pachetul de sprijin financiar pentru Romania agreat cu Uniunea Europeana va fi adus in discutie la nivelul Comisiei Europene pe 21 aprilie, urmand ca punctul de vedere al Bruxelles-ului sa fie supus atentiei Consiliului de Ministri ECOFIN pe 5 mai, a declarat, vineri, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, la o dezbatere pe tema Strategiei Lisabona organizata la Bucuresti de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).
„Conditiile care vor figura in acordul de imprumut sunt conditii menite sa sprijine economia Romaniei, nu sa creeze dificultati suplimentare”, a declarat Orban, care si-a exprimat speranta, in numele CE, ca „acest acord de imprumut sa poata fi convenit la Consiliul Ministrilor de Finante ECOFIN din 5 mai”.
Conditiile impuse de UE nu vor fi diferite de cele ale FMI, a precizat oficialul, potrivit caruia, in urma mai multor discutii care au avut loc intre UE si FMI, „s-a ajuns la un punct de vedere comun in ceea ce priveste aceste conditionalitati”.
„Participarea UE la acest pachet de sprijin este garantia cea mai buna ca reformele structurale vor continua in Romania si ca aceste finantari nu vor fi vazute doar ca solutii pe termen scurt, ci ca solutii ale reformei in Romania pe termen mediu si lung”, a completat Vasile Puscas, seful Departamentului pentru Afaceri Europene.
In ceea ce priveste prima transa din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana, aceasta va intra in Romania la inceputul lunii iulie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.