FMI, BM si CE in misiuneala Bucuresti
O misiune a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene se va afla la Bucuresti, in perioada 20 – 27 ianuarie, pentru a discuta cu autoritatile romane modul in care au fost indeplinite conditionalitatile din Acordul Stand-By si pentru a incheia Raportul de evaluare, necesar pentru eliberarea transelor trei si patru din imprumutul contractat cu FMI, a celei de-a doua transe din imprumutul de la CE si a celui de-al doilea Plan de Imprumut pentru Politici de Dezvoltare de la Banca Mondiala.
Misiunea celor trei finantatori internationali va avea intrevederi cu presedintele Romaniei, cu primul ministru, cu conducerea Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei Protectiei Sociale si a Bancii Nationale.
„In functie de incheierea si aprobarea rapoartelor de evaluare de catre Consiliul Executiv al FMI, vor fi eliberate atat transa a treia (1.409 milioane DST sau aproximativ 1,5 miliarde euro), cat si transa a patra (766 milioane DST sau aproximativ 0,8 miliarde euro) din imprumutul contractat de Romania cu FMI”, se precizeaza in comunicatul transmis de FMI vineri, 15 ianuarie.
BM vizita simultana cu FMI
Banca Mondiala a anuntat prezenta la Bucuresti, in aceeasi perioada, a unei misiuni conduse de Swati Ghosh. Misiunea BM va avea ca obiectiv discutarea progreselor „facute in programul de reforma economica sprijinit de Banca Mondiala, in contextul celui de-al doilea Plan de Imprumut pentru Politici de Dezvoltare (DPL2)”.
Conform unui comunicat emis pe 16 ianuarie de Biroul Bancii Mondiale pentru Romania, „pe parcursul discutiilor cu autoritatile romane, expertii Bancii Mondiale se vor concentra pe reforma sectorului public, inclusiv implementarea legii privind sistemul unitar de salarizare si sistemul de pensii, asistenta sociala si reformele in sectorul financiar”.
Programul de Imprumut pentru Politici de Dezvoltare, care se ridica la un miliard de euro, se concentreaza pe managementul politicilor publice, sectoarele social si financiar.
Primul DPL, care totalizeaza 300 de milioane euro, a fost aprobat de Boardul Bancii Mondiale pe 16 iulie 2009, semnat la 1 septembrie 2009 si a fost eliberat in 20 octombrie 2009.
Agenda de reforme inclusa in DPL sprijina masurile politice si reformele structurale pentru realizarea sustenabilitatii in Romania si consolidarea procesului de recuperare si este in foarte mare masura complementar programelor sprijinite de FMI si UE.
In decembrie 2009, o misiune a FMI, BM si Comisiei Europene a venit la Bucuresti, dar nu a putut finaliza evaluarea performantelor economice ale Romaniei din cauza situatiei politice si a intarzierii in adoptarea Legii Bugetului.
Tonny Lybek, seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, explicase atunci ce anume astepta FMI de la Romania: „De indata ce vom avea un guvern si un buget credibil, o modalitate de a stabili cheltuieli realizabile si masuri credibile de crestere a incasarilor vom putea continua programul nostru. Un buget credibil pe 2010 va trebui sa respecte deficitul agreat de 5,9 la suta din PIB. Apoi, in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, acestea trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate, iar veniturile sa poata fi incasate, conform prognozei economice. Bineinteles, trebuie respectate si toate celelalte obligatii pe care si le-a asumat Romania”. Tonny Lybek a mai subliniat ca „inca nu a trecut ceea ce este mai greu, pentru ca va mai creste somajul si vor creste creditele neperformante, ceea ce va face si mai necesar tamponul de capital.”
Imprumutul Romaniei de la FMI totalizeaza 12,95 miliarde de euro si se intinde pe o perioada de 24 de luni, suma fiind acordata in 8 transe, a caror eliberare depinde de indeplinirea conditionalitatilor stabilite. Pana in prezent, Romania a incasat 6,9 miliarde de euro, iar finalizarea cu succes a actualei misiuni va insemna aprobarea a inca 2,3 miliarde de euro de la FMI (a treia si a patra transa), un miliard de euro de la CE si aproximativ 330 de milioane de euro de la BM.
In iulie 2009, au fost deblocati 1,5 miliarde de euro din pachetul total de asistenta al Comisiei Europene, de cinci miliarde de euro.
Referitor la programarea etapelor care trebuie parcurse pentru ca Romania sa intre in posesia banilor de la FMI, presedintele Traian Basescu a declarat anterior: „Intre 27 ianuarie – 1 februarie trebuie sa fie incheiat Raportul. Este obligatoriu, conform reglementarilor FMI, ca Raportul sa fie circulat la membrii Board-ului cu cel putin doua saptamani inainte de sedinta acestuia, care ar putea fi programata intre 12-15 februarie”. Traian Basescu mai declarase ca nu se stabilise o data precisa pentru reunirea Board-ului FMI, dar „pe 17 februarie Romania poate primi simultan transa a treia si a patra”.