FMI confirma Guvernul a platit integral datoria catre FMI

FMI confirma Guvernul a platit integral datoria catre FMI

0 420

Guvernul Romaniei a achitat integral imprumutul contractat de la Fondul Monetar International (FMI), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) mai are de platit trei rate, ultima fiind programata in ianuarie, potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, citat de Mediafax.
„Ceea ce am spus este confirmat de reprezentantii FMI – prin efortul tuturor cetatenilor acestei tari am platit din partea Guvernului toti banii imprumutati si cheltuiti aberant de Basescu – Boc – Predoiu!”, a reactionat Ponta, pe contul lui de Facebook, fara sa pomeneasca insa nimic despre trimiterea sa in judecata.
Intrebat joi daca datoriile Romaniei au fost platite catre FMI, asa cum a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, Tolosa a mentionat ca Romania are datorii la FMI care difera, o parte fiind platite de catre Guvern, altele de catre BNR.
„Guvernul a platit integral datoria, BNR mai are inca trei rate de achitat, ultima va fi in ianuarie anul viitor”, a explicat Tolosa.Palatul Victoria (Sediul Guvernului Romaniei)
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in sedinta de guvern, ca Romania si-a achitat datoria fata de FMI si ca nu mai are nevoie de niciun ban de la institutiile financiare internationale, insa considera ca un nou acord cu FMI si Comisia Europeana ar fi un lucru bun „intr-o perioada framantata pentru regiune si Europa”.
„Anul acesta terminam si nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar International, am platit cu greu ceea ce s-a imprumutat si s-a cheltuit bine, prost, mai degraba prost, in 2010-2011 si Guvernul impreuna cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea si conditiile incheierii unui nou acord cu institutile financiare internationale, Romania nu are nevoie de niciun dolar si niciun euro imprumut de la FMI sau Comisia Europeana, dar acordul cu institutiile internationale, intr-o perioada framantata pentru regiune si pentru Europa, eu personal cred ca e un lucru bun, insa decizia va fi luata la nivel politic”,
a spus Victor Ponta.
Actualul acord cu institutiile financiare internationale, in valoare de 4 miliarde euro, are un caracter preventiv si expira la finalul lunii septembrie, fara succes, intrucat Guvernul nu si-a indeplinit toate obligatiile asumate.
Anterior, Romania a incheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat in 2013, a avut caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.
La primul acord de finantare (2009 – 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.