FMI despe cresterea economica in Europa si Romania

FMI despe cresterea economica in Europa si Romania

0 122

Cresterea economica in Europa se va reduce de la 4,4% la 3,4%, anul viitor, a afirmat, marti, Bas Bakker, unul dintre autorii raportului referitor la evolutiile economiilor din tarile europene, elaborat de Fondul Monetar International, potrivit Radio Romania Actualitati.
„Una dintre lectiile pe care le-am invatat din trecut este diferenta pe care o pot face politicile, chiar daca pietele financiare devin uneori pesimiste; o buna combinatie de politici economice poate schimba situatia. Prognoza noastra actuala este ca se va reduce cresterea economica in Europa de la 4,4% la 3,4%, in 2012. Aceasta reprezinta o incetinire, e adevarat, dar nu este un dezastru. Bineinteles ca exista si riscuri si e posibil ca si cresterea sa fie chiar mai mica, dar cu politici economice corecte suntem convinsi ca aceste riscuri vor putea fi controlate”, a afirmat Bas Bakker.
Potrivit RRA, oficialii FMI au reluat, totodata, avertismentele privind evolutia economica a Romaniei.
La fel ca in toate tarile europene, reformele trebuie sa continue in mai multe domenii, mai ales ca rezultatele acestora nu vor aparea peste noapte, au atras, marti, atentia reprezentantii Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria. Deocamdata, prognoza de crestere economica pentru anul 2012 ramane de 3,5%, dar are toate sansele sa fie revizuita in scadere.
In opinia reprezentantilor FMI, criza se va incheia abia cand in toate tarile Europei se vor implementa politicile macroeconomice si structurale corecte si dupa ce acestea vor incepe sa-si arate si roadele. Elemente ca flexibilitatea pietei muncii, piete mai competitive, forta de munca mai educata si institutii mai eficiente pot contribui, de asemenea, la reluarea unei cresteri economice durabile, a aratat Bas Bakker, citat de RRA.

Reprezentantul FMI s-a referit si la diferentele dintre Europa si Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, care se situeaza undeva la 64% fata de ce se inregistreaza in Statele Unite. Un prim lucru ce ar putea ajuta in eliminarea acestor diferente ar fi eliminarea obstacolelor in privinta fuziunilor si achizitiilor intracomunitare sau utilizarea capitalului de risc.

Astfel, daca in SUA ai o idee foarte buna, spun reprezentantii FMI, poti beneficia de cantitati importante de capital de risc si poti creste rapid intr-un timp foarte scurt, in timp ce in Europa sistemul financiar este orientat mai degraba spre banci, iar acestea sunt conservatoare si imprumuta bani in special firmelor existente cunoscute.

Potrivit RRA, reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tony Lybeck, a atras atentia ca la fiecare revizuire a acordului cu FMI si Comisia Europeana sunt revizuite si prognozele economice iar cel mai probabil ele vor fi revizuite in jos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.