FMI nu a discutat asistenta pentru Romania
Fondul Monetar International (FMI) nu a purtat discutii referitoare la acordarea unui sprijin financiar Romaniei, dar mentine un dialog strans cu autoritatile din Romania, se arata intr-un comunicat al biroului regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Ca si in cazul altor state membre ale FMI, Fondul a discutat cu autoritatile din Romania despre posibilele efecte ale turbulentelor de pe pietele financiare. Actualul context extern este foarte dificil pentru Romania: in statele dezvoltate are loc un proces de deleveraging (reducerea indatorarii si acces limitat la credite externe) care are implicatii profunde pentru pietele emergente.
Luni, agentia de evaluare fianciara Standard & Poor’s Rating Services a revizuit in scadere ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la “BB plus”, de la ‘BBB minus”.
In acest context, initiativa de majorare a salariilor profesorilor cu 50 de procente trebuie reconsiderata, sustine FMI. Fondul estimeaza ca impactul acestei masuri asupra bugetului va fi unul modest in 2008 dar ca in 2009 masura va avea un impact de peste 0,75 la suta din Produsul Intern Brut. In plus, in cazul in care aceste majorari salariale vor fi acordate si altor angajati din sectorul public, impactul ar putea ajunge la patru procente din PIB in 2009. Acest lucru ar trimite un semnal negativ pietelor financiare, arata institutia financiara internationala.
FMI atrage atentia ca inainte ca majorarea salariala sa fie cunoscuta, sursele de finantare publice si private erau in scadere, leul era sub presiune, riscul suveran al Romaniei s-a majorat la nivele record iar ratele dobanzilor au crescut substantial. “Dat fiind faptul ca salariile din sectorul public sunt deja mai mari decat in sectorul privat, o majorare salariala de asemenea amploare ar declansa majorari salariale similare si in sectorul privat, ceea ce ar afecta competitivitatea Romaniei si ar conduce la nivele ale inflatiei pe care Romania nu le-a mai vazut de mult timp”, avertizeaza comunicatul FMI.
In concluzie pentru apararea intereselor tuturor romanilor, in special a categoriilor cele mai vulnerabile, Fondul considera ca sunt necesare politici salariale si fiscale solide. FMI sustine ca este pregatit sa ajute autoritatile romane in eforturile lor de a atinge stabilitatea macroeconomica si a imbunatati increderea investitorilor.
Sursa: AGERPRES