FMI pune accent pe programele de stimulare economica
Guvernele ar pune in pericol redresarea economica, daca ar renunta prematur la programele de stimulare, considera directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
Imbunatatirea indicatorilor economici si evolutia pozitiva a pietelor de capital au alimentat sperantele ca redresarea este in curs, dar Strauss-Kahn a avertizat ca criza este inca in plina desfasurare .
„Sa nu credem ca am lasat criza in urma. Ne aflam inca in plina criza economica, chiar daca putem vedea lumina de la capatul tunelului”, a afirmat seful FMI intr-un interviu acordat cotodianului francez Le Monde, care va fi publicat sambata.
El a adaugat ca somajul va continua sa creasca si anul viitor.
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat, joi, ca intarirea economiei va permite guvernului american sa renunte la unele masuri de sprijin al sectorului financiar si sa se pregateasca pentru o redresare lenta.
Statele Unite se afla in pozitia de a-si dezvolta strategia, pe masura ce economia trece de la reactia la criza la redresare, a spus Geithner.
El a spus ulterior ca va mai dura mult pana cand redresarea reala se va instala, fiind necesar ca masurile de stimulare sa fie mentinute pana cand cresterea economica va deveni sustenabila.
Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in conducerea Bancii Centrale Europene, a aratat la randul sau ca BCE sustine recomandarea Comisiei Europene, ca inceputul retragerii masurilor de stimulare sa aiba loc la jumatatea anului 2010.
Strauss-Kahn a explicat ca statele trebuie sa puna bazele strategiilor de renuntare la masurile de sustinere a economiilor, dar nu trebuie sa le aplice imediat, intrucat cererea de consum se afla la un nivel extrem de redus.