FMI: Romania trebuie sa mai stranga cureaua

FMI: Romania trebuie sa mai stranga cureaua

0 256

In ultima sa sedinta Boardul FMI a aprobat a cincea „evaluare” a acordului cu Romania, precum si Scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de 884 milioane de euro. Din cate se pare bani vor fi virati, cel mai probabil luni, direct in contul Bancii Nationale a Romaniei.
Efortul recent de consolidare fiscala a pozitionat Romania pe o cale sigura in atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu. Totusi, principala provocare este de a asigura ajustarile, prin mentinerea unor constrangeri de cheltuieli si prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI.
„Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat. Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare”, a declarat Murilo Portugal, deputy managing director in cadrul FMI, relateaza Mediafax.
Porivit acestuia, politicile fiscale si monetare ale autoritatilor au fost in mod adecvat prudente si proactive, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale, dar cresterea temporara a inflatiei dupa majorarea recenta a TVA creste necesitatea unei precautii in estimarea spatiului pentru relaxare monetara.
„Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta impotriva situatiilor regionale”, a spus Portgal.
Romania a primit pana acum, in transe, valoarea de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.