Focul lui Sanmedru se reaprinde la Bran

Focul lui Sanmedru se reaprinde la Bran

0 239

Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar. Radacinile acestui obicei sunt precrestine si se regasesc in celebrarea mortii si renasterii, prin incinerare. Astazi, elementelor precrestine li se adauga cele crestine, prin citirea in biserica a Acatistului Sfantului Dimitrie si prin insasi atribuirea numelui Sfantului Mucenic zeitatii sacrificate. Semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului imbatranit la sfarsit de an prin taierea unui arbore din padure, urmata imediat de renasterea acestuia prin incinerare, in noaptea de 25 – 26 octombrie. Focul are aici rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile. Pomenirile precum si rugurile aprinse, alaturi de veghea rituala trimit la un ceremonial ce are in vedere castigarea bunavointei stramosilor pentru a asigura in anul cel vine recolte la fel de bune.

Astfel in zilele de 25 – 26 octombrie a fiecarui an, se desfasoara în localitatile din Zona etnografica Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului si întretinut cu lemne uscate, se aduna întreaga suflare a satului si se striga, în cor, formula consacrata „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci, mere si bautura. La plecare, participantii iau carbuni aprinsi cu care fertilizeaza gradinile si livezile.
Sarbatoarea are de fapt o sorginte precrestina, iar focurile care se aprindeau erau pentru încalzirea spiritelor care apar pe pamant în aceasta perioada. Focul are rol protector, prin foc trecand tinerii si copii care arunca cu taciuni aprinsi.

Ca in fiecare an, locatia selectata este Platoul Inima Reginei Maria. Focul lui Sumedru va fi organizat in trei zile, respectiv 23, 24 si 25 octombrie fiind aprins in curul orei 19.
Pe parcursul zilelor sus mentionate, turistii vor putea achizitiona produse traditionale specifice sarbatorii, dar si zonei – branza, pastrama de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne etc. In acest sens, vor fi amenajate un numar de 30 – 40 de standuri de expunere. Un spatiu aparte va fi dedicat restaurantelor (4-5) din zona, in vederea desfacerii de produse specifice gatite. Pe tot parcursul srabatorii, pe scena amenajata in locatie vor sustine momente artistice de muzica si dans trupe si ansambluri din zona Bran.
De asemenea invitatii vor avea parte de momente interactive – lectii de dans, saritura peste foc etc. Ziua de Duminica va fi dedicata in exclusivitate expozitiilor cu vanzare de produse traditionale, muzica traditionala si folk, urmand ca in cursul serii, focul sa fie reaprins.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.