Focul lui Sumedru a fost aprins din nou la Sirnea
Spectaculosul ceremonial nocturn care marcheaza inceputul de an pastoral a atras localnici si turisti, carora gospodinele satului le-a impartit bunatati. Pentru a fi sanatosi in anul care vine, cei mai curajosi au sarit peste foc
Spectaculosul ceremonial nocturn care marcheaza inceputul de an pastoral a atras localnici si turisti, carora gospodinele satului le-a impartit bunatati. Pentru a fi sanatosi in anul care vine, cei mai curajosi au sarit peste foc.
Copiii, imbracati in costume populare, au fost cei care i-au asteptat pe tinerii satului sa coboare cu focul aprins in varful dealului. S-au asezat cu totii in jurul unui imens rug si au asteptat ca focul sa se iuteasca. Au jucat apoi o sarba in jurul flacarilor.
Sarbatoarea are origini foarte vechi. In urma cu sute de ani focurile se aprindeau pentru incalzirea spiritelor care apareau pe pamant in aceasta perioada a anului. Focul are insa mai multe semnificatii, potrivit profesorului si organizatorului Radu Fruntes, in primul rand caracter religios, de jertfa si de pregatire pentru nasterea lui Christos.
Sf Dimitrie a fost un jertfitor pentru Christos si este si o sarbatoare a bucuriei recoltelor de toamna. Focul semnifica, de asemenea, arderea pacatului si primenirea inimii, a mintii a sufletului si asteptarea Sfintei Nasteri.
La ceremonial au luat parte turisti si localnici dornici sa pastreze acest obicei. Cu totii au primit bucate pregatite de gospodinele din sat.
Cativa artisti vor sa realizeze o expozitie la Timisoara cu lucrari arta contemporana inspirate de focul lui Sumedru.
Vifor Rotar