Folositi banii din Planul Juncker. Aveti nevoie de irigatii!
Ca tehnocratii continua sa ne vrajeasca nu mai este o indoiala pentru romani si asta o fac zilnic in timp ce se moare de cancer datorira blocarii listei de medicamnete compensate sau se prajeste la soare viitorea recolta in loc sa fie irigata. Azi oferim inca o bunatate de sarcina data de Ciolos unuia din cei mai bune vorbitori din guvern Vasile Dîncu.
Premierul Dacian Cioloș i-a cerut vicepremierului Dincu să pună în discuție mai multe subiecte la videoconferința cu autoritățile locale de joi, printre care seceta, cadastrul, dar și un pachet nou de măsuri de simplificare în administrație, care să vizeze și relația cu sectorul economic.
Premierul, citat de catre AGERPRES, a insistat: „să discutați și despre pregătirea pentru a face față secetei, cu măsurile pe care ministerul le are în vedere”, i-a spus Dacian Cioloș lui Vasile Dîncu la începutul ședinței de miercuri a Guvernului, atunci cand este prezenta si presa sa auda romanul ce procupat e guvernul de soarta tarii.
Asa este, in multe zone din tara s-a intrat in deficit de apa si prognoza este groaznica temperaturile mari si seceta vor continua si in luna august. Noi credem ca daca primea si sarcina de mai jos poate s-ar incepe ceva care sa ne ocoleasca de aceste episoade de seceta. Adica sa se duca si sa aduca pani din …Planul Juncker!
Iata ce ce spunea, cu ceva timp in urma vicepresedintele pentru investitii al Comisiei Europene, Jyrki Katainen (declaratie la Bruxelles, pentru HotNews), ca Romania nu a avansat proiecte private sau in parteneriat public-privat care sa fie finantate prin Fondul European pentru Investitii Strategice, insa executivul comunitar s-a oferit sa acorde sprijin Guvernului de la Bucuresti pentru promovarea si utilizarea Planului Juncker. El a criticat si bancile din Romania, pentru lipsa de interes fata de creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, prin Planul Juncker.
Finlandezul Jyrki Katainen a participat la Forumul Economic European de la Bruxelles, organizat de Comisia Europeana, unde a dat bancile din Romania ca exemplu negativ pentru faptul ca nu sunt dornice sa semneze acorduri cu Fondul European de Investitii (FEI), pentru a acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) credite cu garantii europene, cu dobanzi mai reduse si in conditii mai avantajoase, in cadrul Planului Juncker. „Uitati-va la Bulgaria, in comparatie cu Romania. In Bulgaria, trei banci au semnat deja acorduri de finantare prin Fondul European de Investitii Strategice, pentru IMM-uri . Din anumite motive, nu s-a intamplat acelasi lucru in Romania, nu stiu exact de ce. Membrii cabinetului meu au contactat deja banci din Romania: <<Uitati-va ce fac bancile din tarile vecine, de ce nu faceti la fel?>>”. Deci sunt motive care tin de factorul uman aici” – a declarat Katainen, intr-o conferinta de presa in marja forumului economic, de la Bruxelles.
Chestionat ulterior de HotNews in legatura cu ceea ce a reclamat la adresa bancilor din Romania, vicepresedintele Comisiei Europene a criticat „lipsa de interes a bancilor” pentru componenta IMM din Planul Juncker.
Culmea – un strain ne cere sa ocolim birocratia bancara si administrativa din Romania
„Cred ca singura problema este lipsa de interes din partea bancilor. Ca mesaj catre bancile din Romania, as vrea sa le transmit sa se uite la oportunitatile pe care Fondul European de Investitii Strategice li le poate oferi. Pentru ca banci din tarile vecine deja le folosesc. Si este cea mai rapida cale de a stimula economia Romaniei, pentru ca IMM-urile iau decizii foarte rapide cand vor sa faca investitii, atunci cand sunt finantate” – a declarat, in exclusivitate pentru HotNews, Jyrki Katainen.
De asemenea, vicepresedintele executivului european a indemnat companiile mari din Romania sa ceara credite de la Banca Europeana pentru Investitii, ocolind astfel interactiunea cu Guvernul Romaniei.
„As vrea sa transmit un mesaj si catre companiile mari… Cand faci o investitie, uitati-va la ceea ce poate sa faca pentru voi Banca Europeana pentru Investitii (BEI). Nu aveti nevoie de aprobari din partea guvernului pentru proiectele voastre. Puteti sa contactati biroul BEI din Bucuresti” – a mai spus fostul premier al Finlandei.
Domnilor tehnocrati, poate s-a auzit si prin Palatul Victoria de Canalul de irigatii Siret-Baragan, asta pentru ca problema deficitul de apă va crește îngrijorător din cauza schimbărilor climatice, an de an, luna de luna se bate recordul de caldura. Ascultatil pe vicepresedintele pentru investitii al Comisiei Europene, Jyrki Katainen, folositi banii din Planul Juncker, asta pentru ca toata lumea o stie, inclusiv strainii – avem nevoie de irigatii!
Vlad T.