Fondul de Credite IMM suplimentat

Fondul de Credite IMM suplimentat

0 228

Guvernul a decis ca Fondul National de Garantare si Contragarantare a Creditelor pentru IMM sa fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinantarea proiectelor sprijinite si din fonduri europene.
Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
Informatia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat ca si investitorii privati vor fi sprijiniti sa cofinanteze proiectele finantate din fonduri europene, prin acordarea garantiilor guvernamentale.
„Aceasta masura are dublu scop: pe de-o parte, sustinerea firmelor private, iar pe de alta parte imbunatatirea absortiei comunitare. De asemenea, a fost extinsa categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri europene. Este vorba despre acordarea de garantii guvernamentale prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinantarea componentei de investitii a proiectelor”, a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, in program urmeaza sa fie astfel incluse si unitatile administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate prin programul ISPA, precum si cele care deruleaza proiecte in domeniul infrastructurii de turism.
Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX, in luna mai, ca Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat.
Premierul Emil Boc a anuntat ulterior ca firmele private care au castigat proiecte europene vor avea posibilitatea sa primeasca garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste proiecte de investitii.

In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.
La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by incheiat cu Fondul Monetar International, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.
La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.