Fondul mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură tot la nivel de …vorbe!!

Fondul mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură tot la nivel de …vorbe!!

0 803
România are nevoie doar de un singur fond mutual pentru despăgubirea pierderilor din agricultură deoarece divizarea în mai multe entităţi va diminua capacitatea de acoperire a necesităţilor agricultorilor, consideră secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
 
"Eu cred că un singur fond mutual este mai puternic. Cred că, dacă îl vom diviza, acea capacitate de acoperire a tuturor necesităţilor agricultorilor nu poate funcÅ£iona dacă vor fi, de exemplu, 42 de fonduri. Cred că e bine să avem un singur fond mutual care să răspundă tuturor solicitărilor fermierilor", a declarat, marÅ£i, Daniel Botănoiu, la o conferinţă de profil. Acesta a precizat că, în prezent, normele metodologice de funcÅ£ionare pentru fondul mutual au fost trimise spre consultare către toate organizaÅ£iile profesionale ÅŸi, ulterior, vor fi aprobate în Guvern. Normele conÅ£in toate elementele legate de contribuÅ£ia agricultorilor pe hectar sau în funcÅ£ie de numărul de animale.
"Ne dorim că toate organizaÅ£iile profesionale să fi prezente ÅŸi să constituie acest fond, pentru că 65 la sută din despăgubiri pentru pierderile de venit vor veni din acest fond, iar din acei 65%, un procent de 75% vine din partea Comisiei Europene ÅŸi 25% din partea României. Fermierii trebuie să înfiinÅ£eze însă acest fond, pentru că va fi administrat tot de ei. Noi susÅ£inem din punct de vedere financiar funcÅ£ionarea lui, însă ei trebuie să înÅ£eleagă că trebuie să-l pună rapid în practică, pentru că asta îi va proteja. De exemplu, la o pagubă de 100.000 de euro, 65.000 de euro vin din contribuÅ£ia naÅ£ională ÅŸi europeană, iar restul din partea fermierilor. Ca atare, fermierul trebuie să contribuie ca să ajungă la un anumit nivel, la o anumită cotă de despăgubire, dacă se întâmplă un eveniment negativ. Va fi o contribuÅ£ie pe hectar sau la numărul de animale", a mai spus Botănoiu.
 
Potrivit specialiÅŸtilor din Ministerul Agriculturii, funcÅ£ionarea fondurilor mutuale pentru agricultură va putea fi sprijinită financiar, timp de trei ani, din fonduri europene ÅŸi naÅ£ionale, însă capitalizarea acestora va fi făcută de fermierii români interesaÅ£i de a participa ÅŸi cotiza la un astfel de fond.
Un astfel de fond ar trebui să deÅ£ină pentru început cel puÅ£in 50 de milioane de euro, anual cotizaÅ£ia fermierilor urmând să fie capitalizată dacă nu vor fi evenimente climatice care necesită acordarea de despăgubiri. România a preluat modelul fondului mutual franÅ£uzesc, deoarece FranÅ£a este singura Å£ară din UE care are funcÅ£ional un astfel de fond, deÅŸi înfiinÅ£area acestora este o obligaÅ£ie în viitoarea Politică Agricolă Comună.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.