FONDUL PROPRIETATEA, CEA MAI MARE EXCROCHERIE DIN ISTORIA ROMANIEI !!

FONDUL PROPRIETATEA, CEA MAI MARE EXCROCHERIE DIN ISTORIA ROMANIEI !!

0 261
 
Decizia Fondului Proprietatea de a răscumpăra prin ofertă publică 600 de milioane de acÅ£iuni la preÅ£ul de un leu este doar primul pas în procesul de lichidare a fondului.
DirecÅ£ia este clară: în următorii ani Fondul îÅŸi va vinde activele bucată cu bucată ÅŸi  va împărÅ£i banii acÅ£ionarilor, care acum sunt străini. În joc sunt active de 15 miliarde de lei (3,42 miliarde de euro!), din averea PRODUCTIVA a României, care acum e ajunsa în mâini private.
În 2005, Guvernul Tariceanu si "finantistul" Vozganian, fentand … tutela  lui Basescu, a pus această uriasa avere sub formă de pachete de acÅ£iuni la cele mai valoroase companii din România (20% din Petrom, 15% din Romgaz, 20% din Hidroelectrica, 15% din Transgaz, etc.) în Fondul Proprietatea Infiintat discret, oficial acesta avea drept scop să-i… despăgubească pe foÅŸtii proprietari ale căror active au fost confiscate de regimul comunist.
Acum insa le-au… confiscat altii!  În loc să le dea celor idrituiti banii in rate, Guvernul Tariceanu le-a dat cu toptanul acÅ£iuni la Fondul Proprietatea. Pentru 100.000 de lei despăgubire – 100.000 de acÅ£iuni, promiÅ£ându-le că-ÅŸi vor putea vinde acÅ£iunile cel puÅ£in la acelaÅŸi preÅ£ (1 leu) pe bursă. Dacă nu chiar mai mult…
În ÅŸase ani (până în septembrie 2011) statul a împărÅ£it toate acÅ£iunile la FP (13,77 miliarde de acÅ£iuni). Cei care le-au primit au aÅŸteptat în zadar sa fie listate, ca acÅ£iunile lor să ajungă la un leu.
În primii ani, Fondul Proprietatea a fost administrat de stat. ClienÅ£ii politici liberali (Daniela Lulache, IonuÅ£ Popescu…) au încasat salarii de zeci de mii de euro pe lună fără să facă nimic, în timp ce alÅ£i clienÅ£i politici, dar ÅŸi speculatori internaÅ£ionali, au cumpărat acÅ£iunile foÅŸtilor proprietari, care nu erau listate pe bursă, la preÅ£uri de nimic.
La finalul lui 2008 – începutul lui 2009, titlurile FP se cumpărau cu 0,1 lei… Adică cine avea de recuperat 100.000 de lei pentru casa confiscată de comuniÅŸti, lua pentru acÅ£iuni doar 10.000 de lei.
În septembrie 2010, Guvernul Boc a adus un grup străin să administreze FP, pe… americanii de la Franklin Templeton, plătiti, nu ca pe romanii, nu cu zeci de mii de euro, ci cu… milioane de euro pe an. Dar în ianuarie 2011 acÅ£iunile au fost listate la bursă… Asta nu a schimbat însă prea mult lucrurile.
În prima zi de tranzacÅ£ionare la bursă, acÅ£iunile au fost cotate la 0,6495 lei, departe de Å£ina de 1 leu promisă de stat. Apoi, preÅ£ul a scăzut până a ajuns la 0,42 lei.
Timp de doi ani, Templeton a asistat neputincios cum acÅ£iunile se tranzacÅ£ionau pe bursă la jumătate din valoarea lor reală (0,5-0,6 lei). În acest timp, transferul acÅ£iunilor a continuat, de la foÅŸtii proprietari de această dată către fondurile străine (Elliott, City of London ÅŸi alÅ£ii necunoscuÅ£i).
În doi ani după listare, străinii au cumpărat cel puÅ£in 40% din FP la jumătate din valoarea lui reală
Acum, a sosit vremea scadenÅ£ei. Strainii care au investit, acum îÅŸi vor banii. Au cumpărat acÅ£iuni la o fracÅ£iune din valoarea lor reală,dar vor să le vândă la preÅ£ul corect… Doar că la preÅ£ul corect nu cumpără nimeni. Care-i soluÅ£ia? Să le cumpere tot fondul.
Dar ca să facă rost de bani, fondul trebuie să-ÅŸi vândă activele. Rând pe rând, va vinde Petrom, Romgaz, Hidroelectrica… Nu dintr-o dată, dar probabil că în 2-3 ani fondul va fi mult mai "suplu" decât acum. Si mai "dezbracat"…
Spre deosebire de foÅŸtii proprietari, care nu au ÅŸtiut ce să facă cu acÅ£iunile, acÅ£ionarii actuali ai FP ÅŸtiu foarte bine. De exemplu, Elliott e recunoscut în întreaga lume pentru modul în care reuÅŸeÅŸte să stoarcă sute de milioane sau chiar miliarde de dolari din investiÅ£iile pe care le face. Acum se judecă cu Argentina pentru a recupera 2 miliarde de dolari, după ce a cumpărat obligaÅ£iunile statului argentinian, aflat în faliment, pentru câteva sute de milioane de dolari…
La fel va stoarce ÅŸi F. Proprietatea. A investit 260 de milioane de euro pentru 18% din fond ÅŸi vrea să scoată măcar dublu, să vândă la valoarea reală. Åži ca eI sunt alÅ£ii.
Pe masă sunt profituri de circa 1,5 miliarde de dolari cât reprezintă diferenÅ£a dintre valoarea activelor fondului ÅŸi preÅ£ul total plătit de cei care au luat acÅ£iunile la discount ÅŸi le au acum în portofolii. 1,5 miliarde de euro profit din care un miliard de euro va ieÅŸi din România în următorii ani ÅŸi va ajunge în conturile acestor "prădători". De aceea era atat de "interesat" fostul ambasador american Gitenstein, sa-l salveze  in extremis pe Basescu la referendum….O mega-afacere pentru fondurile străine, dar o pierdere uriaşă pentru si asa România.
De ce a fost nevoie si pentru cine , Fondul Proprietatea !!? Pe foÅŸtii proprietari nu i-a despăgubit. Cei care au primit acÅ£iuni au încasat doar o parte din valoarea lor reală, iar alte zeci de mii aÅŸteaptă acum Fondul Proprietatea II al lui Ponta.
ALTA MEGA AFACERE CE SE COACE SUB "ASISTENTA" unui burta-verde, fost, probabil si actual sef al PSD Brasov!! Concret, F.P. nu a dezvoltat Bursa!. Fondul le-a dat o pâine de mâncat doar brokerilor în ultimii doi ani ÅŸi jumătate, ÅŸi a adus niÅŸte capitaluri speculative pe piaţă, dar în câÅ£iva ani va dispărea.
Au câÅŸtigat în schimb speculatorii, care au cumpărat acÅ£iuni înainte de listare la preÅ£uri foarte mici, ÅŸi fondurile străine care au cumpărat după listare, la preÅ£uri de asemenea mici, ÅŸi…jupanul Templeton, care a adunat deja 24 de milioane de euro (în trei ani) pentru administrarea fondului. Care era alternativa?
Normal ar fi fost ca statul să vândă pe bursă pachetele de acÅ£iuni pe care le-a pus în Fondul Proprietatea. Poate că nu ar fi încasat 15 miliarde de lei, dar 10 miliarde tot ar fi luat. Zece miliarde pe care i-ar fi împărÅ£it pentru despăgubiri, ceea ce oricum ar fi fost mai mult decât ce au încasat foÅŸtii proprietari din vânzarea acÅ£iunilor. Åži ar fi dezvoltat ÅŸi bursa.
În acest moment am fi avut Romgaz, Hidroelectrica, PoÅŸta Română, Aeroportul Otopeni ÅŸi alte companii importante listate pe bursă ÅŸi ar fi avut ÅŸi companiile private de unde să se finanÅ£eze.
Fondul Proprietatea răscumpără acţiuni. Aşa şi? Pe noi cu ce ne ajută? (Sursa:Ziarul Financiar)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.