Fonduri europene nerambursabile, implementate la Maternitatea Braşov, pentru combaterea infecţiilor intraspitaliceşti
Consiliul Judeţean Braşov a finalizat punerea în funcţiune a tuturor echipamentelor medicale incluse în proiectul „Dotarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. I.A. Sbârcea» cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale”.
Prin intermediul acestui proiect în valoare totală de 3.409.052,50 lei, finanţat integral din fonduri europene nerambursabile accesate în cadrul PNRR, zece loturi de echipamente de ultimă generaţie au intrat în dotarea Maternităţii, în cursul anului trecut. Utilizând aceste aparaturi, personalul de specialitate pune în aplicare măsuri active de control, prevenire şi limitare a infecţiilor nosocomiale, acţionând cu succes împotriva uneia dintre cele mai grave probleme a domeniului sanitar. Ele au un impact direct asupra creșterii nivelului de siguranță pentru pacienți și cadre medicale deopotrivă, asigurând un mediu mai curat și mai protejat.
După ce în luna octombrie 2024 au fost puse în funcţiune două tipuri de sterilizator cu abur (cu o uşă, respectiv cu două uşi), o mașină de spălat și dezinfectat instrumentar cu două uşi, o mașină de curățat cu ultrasunete, un analizor microbiologie spectrometru de masă de tip MALDI-TOF, o linie de echipamente pentru testarea sensibilității la antibiotice, un aparat automat de sigilat pungi și trei hote microbiologice cu flux laminar vertical, ultimele două echipamente au fost recepţionate în cursul lunii decembrie. Este vorba despre un sterilizator cu plasmă, cu două uși, în valoare de 469.990,50 lei și o mașină de spălat și dezinfectat instrumentar, cu o ușă, achiziţionată la preţul de 214.140,50 lei. Cele zece loturi de echipamente au costat în total 3.362.286,69 lei, pentru această sumă fiind depuse cereri de transfer la Ministerul Sănătăţii în vederea alocării fondurilor PNRR aferente.
Acesta este primul proiect finalizat pe Componenta C12 – Sănătate din PNRR, din totalul de cinci proiecte, cu o valoare însumată de 44,3 milioane de lei, pe care Consiliul Judeţean Braşov le are în implementare la spitalele din subordinea sa. De echipamente destinate luptei cu infecţiile nosocomiale mai beneficiază Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase, implementarea acestor proiecte fiind în fază avansată, în timp ce la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov au ajuns în fază avansată încă două proiecte PNRR având ca obiect achiziţia de echipamente medicale pentru ambulatorul integrat şi pentru compartimentul de terapie intensivă neonatală.
„Maternitatea braşoveană este un model de succes şi de bune practici în implementarea investiţiilor cu fonduri europene, fie că vorbim despre modernizarea infrastructurii imobiliare sau despre achiziţia de echipamente, aparaturi şi mobilier medical. Sunt bucuros că am reuşit să transformăm acest spital important al Braşovului, care din anul 1973 are destinaţia de maternitate, într-un etalon la nivel naţional în ceea ce priveşte calitatea serviciilor de sănătate destinate femeilor, mamelor şi nou-născuţilor. Prin muncă susţinută, implicare şi o colaborare ireproşabilă cu echipa managerială am reuşit să finalizăm numeroase obiective investiţionale la Maternitatea Braşov, în beneficiul pacientelor din judeţul nostru şi din întreaga regiune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
D.D.