Fondurile ascunse in paradisuri fiscale dinamiteaza Europa
Reuters, citand grupul de actiune Tax Justice Network, transmite ca activele financiare detinute de persoane particulare in paradisurile fiscale au valoarea cuprinsa intre 21.000 si 32.000 de dolari (1.700 si 25.500 de euro) Studiul amintit a fost publicar in aceasta saptamana si preluat si de fluxurile de stiri romanesti. La cele de mai sus se adauga activele nonfinanciare, precum bunurile imobiliare. In acest fel statele pierd circa 225 miliarde de euro, bani care ar fi trebuit sa provina din impozite.
Marii armatori greci, care detin, spre exemplu, peste 25% din flota mondiala de petroliere, isi pastreaza in asemenea paradisuri fiscale capitalul pe care l-au dobandit profitand de indulgenta fiscala a statului elen.
In timp ce statele pierd 225 de miliarde de euro de pe urma paradisurilor fiscale, FMI actioneaza pentru iesirea din criza facand apel “la liderii europeni pentru a se angaja sa refaca competitivitatea statelor din zona euro.
Pe de o parte prin reforme ale pietei muncii, pe de alta parte prin reducerea costului muncii in sectoarele expuse concurentei internationale”. Guvernatorul Bancii Frantei a preconizat “reducerea reglementarilor pe piata muncii si favorizarea contractelor de munca pe intreprindere in fata celor generale”. In aceste conditii, presedintele socialist al Parlamentului European, Martin Schulz, vorbeste despre o posibila “explozie sociala” in Europa, iar seful Organizatiei Internationale a Muncii cere imbunatatirea protectiei sociale. “Manifestatiile din Europa arata ca o explozie sociala este pe cale de a se produce, din cauza ratei ridicate a somajului.”
OIM vorbeste, pe de alta parte, de riscul “unei generatii pierdute”, in conditiile in care 22,6% din tinerii de pana la 25 de ani nu au loc de munca in zona euro.
S.D.