Forbes: externalizarea o prezenta si in Romania
Dupa o scurta pauza, companiile s-au reintors la externalizarea serviciilor, pentru a reduce costurile. Un nou studiu al PricewaterhouseCoopers arata ca externalizarea a devenit o practica la care apeleaza tot mai multe companii, in ultimele sase luni. Tendinta este in continua accelerare, fiind impusa de nevoia de a taia costurile, informeaza Forbes.
Chiar si Romania a intrat in joc pentru externalizarea serviciilor de contabilitate, precizeaza publicatia. In Romania, absolventii unui program de cinci ani de contabilitate sunt dispusi sa lucreze pe un salariu modest dupa absolvire, pentru a castiga experienta. Aceasta nu dureaza mult, insa numarul de absolventi a fost suficient pentru a mentine costurile scazute si calitatea serviciilor de contabilitate la un nivel foarte ridicat, precizeaza Forbes.
Si China a introdus un program de trei ani pentru personalul din aceasta zona, care furnizeaza forta de lucru de buna calitate, la costuri scazute. In acest context, si lista serviciilor externalizate este in crestere. Potrivit raportului PricewaterhouseCoopers, lista include servicii de finante si contabilitate, resurse umane si chiar consultanta juridica.
Exista, insa, si riscul ca externalizarea unor servicii de baza sa provoace daune unei companii. „Cheia sta in faptul ca trebuie sa legi strategia de externalizare de strategia afacerii”, a declarat Charles Aird, director in cadrul PWC. „Organizatiile care fac acest lucru corect obtin cel mai mare beneficiu. Dar daca tai prea mult si externalizezi lucruri precum cunostintele, strategia si arhitectura, poti rani compania”, avertizeaza acesta.