FORFETARA – NU! IMPOZITARE – DA!

FORFETARA – NU! IMPOZITARE – DA!

0 204

Mai nou Guvernul Boc a decis sa renunte la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultatilor care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem si analizeaza posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Impozitul forfetar urma sa fie introdus incepand cu anul viitor ca masura compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.
Pentru a realiza tinta de deficit stabilita pentru 2011 si pentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat in scrisoarea catre FMI sa continue reformele in sectorul sanatate pentru a imbunatati veniturile si sa controleze mai bine cheltuielile, sa reduca subventiile totale destinate bunastarii animalelor pentru 2011, dupa confirmarea introducerii finantarii acestor programe din Programul National European de Dezvoltare Rurala, sa rationalizeze in continuare ajutorul de stat si sa continue reducerea de angajati in sectorul public, intre altele prin mentinerea politicii de inlocuire a unui singur angajat din 7 care parasesc sistemul.
Potrivit surselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate impreuna cu Comisia Europeana si FMI pentru optimizarea sistemului fiscal si o mai buna colectare a veniturilor.
„Odata ce ne vom situa in mod ferm pe traiectoria necesara pentru a realiza tinta de deficit pe care ne-o propunem, vom intreprinde – cu asistenta tehnica de la FMI si in consultare cu CE si Banca Mondiala – o analiza cuprinzatoare a sistemului fiscal in vederea unei optimizari neutre din punct de vedere al veniturilor si simplificarii acestuia”, se arata in scrisoare de intentie catre FMI, obtinuta de MEDIAFAX.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni, la Guvern ca, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, s-a ajuns la concluzia ca eliminarea impozitului minim nu necesita masuri compensatorii.
„Noi am avut discutii si cu FM, CE si BM si, analizand rezultatele privind executia bugetuilui, cei de la BM, CE si FMI au spus ca nu trebuie sa compensam eliminarea impozitului minim. Am convenit sa analizam introducerea unui sistem simplificat pentru IMM”, a spus Ialomitianu.
Intrebat daca s-a renuntat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus ca va fi luata o decizie dupa ce autoritatile vor discuta cu reprezentantii celor trei organisme.
Impozitul minim a fost introdus in primavara anului trecut si, potrivit autoritatilor, eliminarea acestuia nu are efect asupra incasarilor bugetare din 2010, iar impactul pentru anul viitor este estimat la un miliard de lei.
Incepand cu 1 octombrie, firmele platesc impozit pe profit de 16%.
Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri. Aceasta prevedere nu a mai fost aplicata si in 2010.
Microinterprinderile erau acele societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.