Fosfatii din alimentatie ne rup oasele

Fosfatii din alimentatie ne rup oasele

0 321

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute, pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Din pacate, fosforul este prezent in foarte multe produse, iar doza se poate depasi cu usurinta.
Fosfatii sunt aditivi alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii sau ca agent de ingrosare in special in produsele din carne.
Fosfatii cresc capacitatea de retentie a apei in produsele de carne, motiv pentru care sint foarte des intilniti in mezeluri. De asemenea, fosfatii se gasesc foarte des si in produsele de tip branza topita, unde sunt folositi pentru reglarea aciditatii si pentru a-i da consistenta dorita.
Fosfatul tripotasic E 340 nu apare intotdeauna pe etichetele produselor, iar acesta se foloseste impreuna cu acizi grasi ca agent antimicrobial pentru produsele din carne de pasare.
Pe etichetele alimentelor puteti gasi fosfatii sub mai multe forme: E 339 fosfati de sodiu, E 340 fosfati de potasiu, E 341 fosfati de calciu, E 342 fosfati de magneziu, E 450 vii difosfat biacid de calciu (pirofosfat de calciu acid), E 450 vi difosfat calcic (pirofosfat de calciu), E 450 iv difosfat potasic, E 450 i difosfat dipotasic, E 450v difosfat tetrapotasic (pifofosfat de potasiu), si E 452 i polifosfat sodic (hexametafosfat de sodiu, sare graham).
Principalul efect negativ al fosfatilor este dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, care in timp duce la probleme foarte grave: osteoporoza, depuneri anormale de calciu – osteofite, cioc de papagal.
Un consum foarte mare de fosfor impiedica fixarea calciului in oase, iar acestea devin cu timpul foarte fragile. Problemele pot aparea chiar la varste fragede, de aceea, trebuie urmarita cu atentie alimentatia copiilor.
De asemenea, persoanele care consuma alimente care au in compozitie fosfor pot avea probleme stomatologice grave, pentru ca acesti aditivi afecteaza chiar si dantura.
Doza zilnica admisa aprobata de JEFCA (forum mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 70 mg/kg corp pentru toate sursele de fosfor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.