Fostii angajati ai uzinei Tractorul nu pot beneficia de gratuitati medicale
Pentru ca la noi sistemul legislativ fie lipseste cu desavarsire, fie este discutabil si interpretabil in otate felurile posibile, iata ca 1200 de persoane disponibilizate de firma Tractorul sunt obligate sa plateasca serviciile medicale. Conform legii Legii 95/ 2006 acestia trebuie sa plateasca in cazul in care vor fi spitalizati sau daca vor avea nevoie de retete compensate.
??????????? Cum s-a intamplat acest lucru??
??????????? Persoanele disponibilizate au avut parte de obucurie de scurta durata?: acestia au primit 5 salarii medii nete, indemnizatia de somaj si cea a venitului de completare le-au fost intrerupte pe o perioada de 5 luni.
??????????? Ce spun pagubitii??
??????????? Nicolae Genes, una dintre victimile acestei legi paradoxale a declarat?: „Acum, de cand permite legea, imi iau reteta o data la trei luni, dar cand m-am dus, medicul mi-a spus ca figurez pe lista lui ca neasigurat si ca nu imi poate prescrie reteta decat cu bani”, spune el, citat fiind de Transilvania Expres. . „Este o bataie de joc ce se intampla. parca e tara nimanui. Legile sunt prost facute, se bat cap in cap. Imi spun astia de la Casa sa ma ia sotia asa, de suflet, pe asigurarea ei! Pai, ce, am platit pana acum degeaba? Iar noi am luat salariile compensatorii in sume nete, asta inseamna ca s-au retinut contributiile, iar daca nu s-au virat, nu e vina mea!”, a mai declarat pagubitul.
??????????? Ce spune legea??
??????????? Legea 95/2006 privind reforma in Sanatate, la articolul 257, alineatul 6) prevede: „Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii (…)”, dar la art. 213, cei aflati in aceasta situatie, cu sau fara intentie, au fost omisi.