Fostul comunist Tismaneanu, a furat ca pe vremea comunismului!

Fostul comunist Tismaneanu, a furat ca pe vremea comunismului!

0 300
Un material interesant a fost ieri prezentat de Mediafax care relata despre cheltuielile si serviciile ilegale contractate pentru fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de cercetare a crimelor, abuzurilor si incalcarilor drepturilor omului Vladimir Tismăneanu, şi directorul Mihail Neamţu, prin modificarea pe cont propriu a cadrului normativ de organizare şi funcţionare a Institutului. Vladimir Tismaneanu, Tisminetski dupa tata, este nascut la Brasov.
In mod grosolan acestia au eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost înfiinÅ£at Institutul in anul 2005,fapt ce a deturnat în mod esenÅ£ial, raÅ£iunea existenÅ£ei acestuia.
Pe lângă Institut funcÅ£ionează un Consiliu ÅžtiinÅ£ific,compus din preÅŸedintele acestuia, pe o perioadă de 5 ani ÅŸi 14 membri. Prin decizia primului-ministru Boc nr.112/26.02.2010 a fost numit în funcÅ£ia de preÅŸedinte al Consilului ÅžtiinÅ£ific, Tismăneanu Vladimir, ceilalÅ£i 14 membri fiind 3 care domiciliază în SUA, 2 în FranÅ£a, unul în Canada, unul în Marea Britanie, unul în Germania, unul în Polonia, unul în Ungaria ÅŸi…doar 4 în România.!!
Prin HG 1372 se prevede, în mod expres, faptul că pentru activitatea depusă, preÅŸedintele Consiliului ÅžtiinÅ£ific ÅŸi membrii săi nu sunt remuneraÅ£i pentru ca nu sunt salariaÅ£i ai Institutului, si nu derulează raporturi de muncă sau de serviciu.
 
Corpul de control al Guvernului constata ca preÅŸedintele Consiliului ÅžtiinÅ£ific al IICCMER, Tismăneanu Vladimir a efectuat cheltuieli din bugetul constituit din fonduri publice de la bugetul statului, în sumă totală de 104.988,85 lei, în legătura cu organizarea ÅŸi desfășurarea unor ÅŸedinÅ£e anuale ale Consiliului ȘtiinÈ›ific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea ÅŸi masa pentru preÈ™edintele Tismăneanu Vladimir ÅŸi unii membri ai Consiliului, fără a exista baza legală care să permită efectuarea unor astfel de cheltuieli.În condiÈ›iile în care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul că "nu există bază legală pentru plata" acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca acestea să fie efectuate totuÈ™i din bugetul Institutului,la capitolul… "alte cheltuieli".
Conform referatelor justificative realizate de… secretarul È™tiinÈ›ific, Iacob Bogdan, ÅŸi de preÈ™edintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, în aceeaÈ™i perioadă a anului 2010 (9-30 Iunie) s-a aprobat "proiectul" intitulat mincinos…. "Stagiu de coordonare a activității de cercetare a IICCMER ÅŸi de finalizare a agendei È™tiinÈ›ifice pentru anul 2010", care în fapt reprezintă justificarea plăţii cazării ÅŸi a mesei, timp de 21 de zile la Vila Lac 2 pentru Tismăneanu Vladimir.
Corpul de Control mai arată că, în perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2012, din Bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajaÈ›i ai Institutului în sumă totală de 170.354,30 lei, deÈ™i în invitaÅ£ia ataÅŸată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acÈ›iuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului.
Astfel, în anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasări în străinătate din care: 4 în SUA, 5 în Ungaria, 3 în Republica Moldova, câte 2 în Belgia, Polonia ÅŸi Germania ÅŸi câte una în Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria ÅŸi FranÈ›a.Trai nineaca pe banii Statului!…
În anul 2011, au fost …continuate decontarile aferente unui număr de alte 31 de deplasări în străinătate, din care: 6 deplasări în SUA, 6 în FranÈ›a, 5 în Belgia ÅŸi 5 în Germania, 3 în Marea Britanie, 2 în Polonia ÅŸi câte una în Cehia, Austria, ElveÈ›ia ÅŸi Ungaria.Vazand ca merge, si secretarul Bogdan Iacob si-a decontat cheltuieli de transport ÅŸi diurnă 11 zile pentru efectuarea unei vizite în Washington D.C. In perioada 10-21 februarie 2011 si directorul Mihail NeamÅ£u si-a decontat mai multe deplasări în străinătate din bugetul IICCMER, una dintre acestea la Boston, potrivit referatului… întocmit tot de NeamÅ£u Mihail, în scopul participării sale la o… "ExpoziÅ£ia fotografică” ÅŸi o dezbatere È™tiinÈ›ifică despre… "Mineriade "!!
Într-un număr de 20 de cazuri verificate, pentru astfel de "excursii in strainatate" nu au fost întocmite rapoarte la întoarcerea în Å£ară, din care 9 cazuri vizează direct deplasare în străinătate ale lui NeamÅ£u Mihail, director È™tiinÈ›ific în cadrul Institutului.
De asemenea, Corpul de control arată că în anul 2010, IICCMER nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist conform atribuÅ£iilor stabilite prin lege, iar în anul 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare în acel an, a fost finalizat unul singur, prin… publicarea unei Liste, botezata" DicÅ£ionarul ofiÅ£erilor ÅŸi angajaÈ›ilor civili ai DirecÈ›iei Generale a Penitenciarelor pana in 1948". Culmea tupeului si a fraudarii legii este realizat de Grosescu Raluca, director politici publice care si-a achizitionat in cadrul IICCMER un Referat de necesitate (aprobat de preÈ™edintele executiv Stanomir Ioan) în care solicită "achiziÈ›ia unor servicii de corectarea în limba franceză a manuscrisului intitulat "Les communistes dans l'apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989", fără a preciza ca este este… autoarea acestei lucrări, pentru care cerea servicii de corectura executata tot de ea…desi lucrarea era deja publicata!!
 
P.S.
Premierul Victor Ponta l-a schimbat pe Vladimir Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi retragerea lui Ioan Stanomir din postul de preşedinte executiv al Institutului.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.