Franţa extinde accesul românilor pe piaţa muncii
Autorităţile franceze au anunÅ£at, joi, că accesul românilor ÅŸi bulgarilor pe piaÅ£a muncii din FranÅ£a va fi extins, în sectoare unde angajatorii au dificultăţi în a recruta. Printre domeniile în care va fi autorizat accesul românilor ÅŸi bulgarilor se numără frizerie, tinichigerie auto, transport de mobilă sau întreÅ£inerea spaÅ£iilor verzi.
Lista completată acoperă majoritatea sectoarelor, în special cel al construcÅ£iilor (muncitor, montor, proiectant), cel hotelier (bucătar, ospătar), cel agricol, piscicol, industrial (sudor, mecanic) ÅŸi comercial.
Pe listă se află, de asemenea, funcÅ£ii în domeniul informatic, bancar ÅŸi financiar. Relaxarea accesului pe piaÅ£a muncii a fost anunÅ£ată la 22 august de Guvernul francez, în acelaÅŸi timp cu eliminarea taxei pe care angajatorul trebuie să o plătească pentru a recruta cetăţeni din România ÅŸi Bulgaria, de unde provin mulÅ£i romi prezenÅ£i acum în FranÅ£a.
Românii ÅŸi bulgarii sunt supuÅŸi restricÅ£iilor pe piaÅ£a franceză a muncii până la sfârÅŸitul anului viitor. În afară de faptul că trebuie să practice o meserie autorizată, aceÅŸtia trebuie să dispună ÅŸi de o autorizaÅ£ie de muncă eliberată de prefectură. Statele din Uniunea Europeană care încă menÅ£in restricÅ£iile pe piaÅ£a internă a forÅ£ei de muncă pentru lucrătorii români ÅŸi bulgari sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, FranÅ£a, Luxemburg, Malta, Olanda ÅŸi Austria. Tratatul de aderare a României ÅŸi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare ÅŸi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricÅ£ioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România ÅŸi Bulgaria pe piaÅ£a muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaÅ£ie a forÅ£ei de muncă în UE.