Franciza cucereste Romania
Romanul este mare intreprinzator. Acest lucru se vede din faptul ca mai toti antreprenorii romani sunt atrasi ca un magnet de business-ul in franciza, ideea de a-si lansa o afacere de la 0 incetand sa le mai bantuie gandurile. Aceasta afacere este una care aduce profit sigur, datorita brand-ului francizat, dar conform Ziarului Financiar, este si destul de costisitoare.
??????????? Cea mai scumpa franciza care a ajuns pe piata autothona este Ikea, pentru care taxa initiala se ridica la aproximativ 11 milioane de euro. „In medie, investitia pentru achizitionarea unei francize se ridica la 55.000-60.000 de euro. Cea mai scumpa franciza care s-a vandut pe piata din Romania este IKEA, iar valoarea totala s-a ridicat la 36 de milioane de euro, suma ce reprezinta investitia in magazin, de circa 25 milioane de euro, si restul taxa initiala de franciza”, a declarat Razvan Blid, presedintele Asociatiei Retelelor de Francize din Romania.
???????????? Si totusi, afacerea merita cu varf si indesat daca ne gandim ca magazinul IKEA din Baneasa, deschis anul ?trecut, a necesitat o investitie de 25 de milioane de euro si a generat venituri dupa primele noua luni de activitate de 70 milioane euro.
??????????? Pe piata din tara noastra mai sunt francize scumpe. Zara, de peste un milion de euro, sau lanturile de hoteluri Marriott, Intercontinental sau Hilton, unde taxa initiala este de cateva milioane de euro sunt doar cateva dintre afacerile costisitoare si, in?egala masura,?generatoare de venituri substaniale.
??????????? Pe masura inmultirii parcurilor comerciale si a mall-urilor, au crescut business-urile in franciza, pentru care exista garantia brandului si a modelului de afaceri. Cea mai ieftina franciza este de circa 7.000 de euro (patiseria Fornetti), iar cu 50.000 -200.000 de euro se pot cumpara francize de restaurante sau fashion.
?