Franta se opune intrarii Romaniei in spatiul Schengen
Franta a cerut amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Secretarul de stat francez Pierre Lellouche a declarat astazi ca discutiile pe aceasta tema trebuie reluate abia in vara anului viitor. Termenul de aderare era luna martie 2011. „Trebuie sa fim vigilenti cu privire la extinderea la Romania si Bulgaria care spera sa adere la spatiul Schengen in martie”, a spus Lellouche, in fata Comisiei pentru Afaceri Europene din Adunarea Nationala. El a enumerat printre motivele amanarii lupta impotriva coruptiei si „supravegherea reala si eficienta a frontierelor exterioare UE”. Nu numai Franta decide acest lucru, totusi ea are un cuvant greu de spus. Pozitia Frantei trebuie inteleasa prin prisma expulzarii rromilor, criticata intens in Consiliul Europei.
Ce este Spatiul Schengen?
Teritoriile a douazeci si cinci de tari europene care au pus in aplicare Acordul Schengen, semnat in orasul Schengen, Luxemburg, in 1985. Spatiul Schengen functioneaza ca un singur stat pentru scopuri ca traficul international de calatori, cu controalele la frontiera pentru calatori care calatoresc in si inafara zonei, dar cu nici un control la frontierele interne.
Normele Schengen au fost absorbite in Uniunea Europeana (UE) de Tratatul de la Amsterdam in 1999, desi zona include oficial trei societati non- membre ale UE , Islanda , Norvegia , Elvetia , si de facto include trei micro-state Europene, Monaco , San Marino , si Cetatea Vaticanului . Doar doi membri UE, statele Irlanda si Regatul Unit, mai sunt necesari pentru punerea in aplicare Schengen. Exceptiile sunt Bulgaria , Cipru , si Romania, restul au facut deja acest lucru. Zona acopera in prezent o populatie de peste 400 de milioane de oameni si o suprafata de 4,312,099 km patrati (1,664,911 sq mi).
Punerea in aplicare a normelor Schengen presupune eliminarea controalelor la frontiera cu alti membri Schengen, simultan cu consolidarea controalelor la frontierele cu statele non-membre. Normele includ prevederi privind o politica comuna la intrarea temporara a persoanelor (inclusiv viza Schengen), armonizarea controalelor la frontierele externe si politiei de frontiera si cooperarea judiciara.
Pasaportul sau o carte nationala de identitate este necesara in UE pentru controalele de identitate la aeroporturi, hoteluri sau de catre politie, dar asta depinde de regulile nationale si variaza intre tari. Ocazional, sunt folosite controale regulate la frontiera intre tarile Schengen.