Franta si Italia vor reforme in Tratatul Schengen
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi au solicitat ca noi modificari sa fie facute in Tratatul Schengen, in urma tensiunilor privind valul de imigranti din Africa de Nord. In cadrul unui summit la Roma, ambii lideri au declarat ca acordul Schengen trebuie sa fie revizuit si ca ar trebui sa se ajunga la noi acorduri de deportare cu tarile africane, astfel incat migrantii sa poata fi trimisi acasa.
„Ne dorim ca Schengen sa supravietuiasca, insa pentru ca acest lucru sa se intample, acordul Schengen trebuie sa fie reformat. Noi credem in libera circulatie, dar si intr-un stat de drept si in norme”, a declarat Sarkozy, citat de Euobserver.
„Suntem convinsi ca in circumstante exceptionale, ar trebui sa existe variatii la tratatul Schengen”, a spus si Berlusconi.
Tratatul Schengen, care se aplica majoritatii tarilor UE, este vazut ca una dintre pietrele de temelie ale integrarii in Uniunea Europeana, bazandu-se pe solidaritate si incredere intre statele membre. Insa principiile care stau la baza pactului a fost expuse in ultimele luni, cand aproximativ 30.000 de imigranti, majoritatea din Tunisia, au inceput sa soseasca in Italia, dupa revoltele democratice din Africa de Nord.
Roma a apelat la ajutorul altor state membre pentru a gestiona situatia, insa nu a primit sprijinul la care se astepta. Drept urmare, Italia a emis permise de sedere temporara pentru migranti, pe care multi le-au folosit pentru a merge in Franta. Acest gest al italienilor a infuriat autoritatile franceze, care au inceput sa-i trimita inapoi pe cei care nu s-ar putea descurca din punct de vedere
economic.
Sarkozy si Berlusconi au convenit asupra unei scrisoari comune adresate presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului UE Herman Van Rompuy, solicitand CE sa vina cu noi propuneri, iar acestea sa fie semnate de catre statele membre in luna iunie.
In prezent, Tratatul poate fi suspendat din motive de securitate nationala.
Scrisoarea franco-italiana propune ca acest domeniu sa fie extins, pentru a permite actiuni unilaterale privind inchiderea frontierelor. Punctul comun al celor doi lideri cere Bruxellesului sa „examineze posibilitatea de a restabili controlul temporar la frontierele interne, in caz de dificultati exceptionale in gestionarea frontierelor comune”. Scrisoarea nu defineste ce inseamna „dificultati exceptionale”.
Liderii mai solicita UE sa „pregateasca in avans” un plan de solidaritate „in cazul in care Europa se va confrunta cu un aflux masiv de migranti din Libia”.
Comisia a anuntat ca va veni cu propuneri saptamana viitoare pentru a defini ce „conditii exceptionale” ar fi necesare pentru ca „temporar” sa se reinstituie controalele la frontierele interne. Acestea vor fi discutate de ministri de interne pe 12 mai.