Fratii si surorile Sfantului Ilie

Fratii si surorile Sfantului Ilie

0 323
Razboinic vrednic impotriva raului, Sfintul Ilie poate fi si dusmanul oamenilor, daca ii necinstesc ziua de praznuire (20 iulie), prin focul si grindina ce le poate slobozi asupra recoltelor.
In calendarul apicol, Sfantul Ilie este si patronul albinelor, iar in cinstea lui stuparii dau mereu mese speciale.
Potrivit traditiei populare, oamenilor nu le este frica de nici o sarbatoare ca de cea a Sfintului Ilie, surugiul lui Dumnezeu. Se spune ca in ziua sa de hram se deschide cerul, iar sfantul apare intr-un car de foc
. Ilie a fost un baiat sarac, dar milostiv, si tare aprig la manie. Cand a trecut la cele sfinte, Dumnezeu l-a luat langa el, cu caruta si cai, si i-a dat in putere sapte tunuri, din care se pot slobozi ploaia, seceta, foametea, holera, bolile, moartea si bataliile. Dumnezeu i-a dat tunuri sfintului ca sa trasneasca dupa diavol. De aceea, de ziua lui, cerul e brazdat de fulgere si slobozeste tunete.
 
Parliile, Panteliile si Paliile
In mitologia romana Santilie are in subordine alte divinitati – surori, frati sau simplii slujitori, care produc arsita si incendii in luna iulie – denumita si Luna lui Cuptor. Surorile lui sunt Parliile, Panteliile si Paliile. Aceste divinitati solare palesc si parlesc vegetatia – de aici si denumirile respective. Parliile sunt trei divinitati ingrozitoare, ce se razbuna cu incendii daca nu li se respecta zilele lor: 20-22 iulie, prin interdictia ca femeile sa faca anumite munci (Banat). Panteliile reprezentari meteorologice napraznice, ce au zilele de 13 si 27 iulie care la fel trebuiesc tinute cu sfintenie. Paliile, la 17 iulie, zi cu aceleasi interdictii pentru femei, altfel sunt pedepsite cu incendii (Tara Hategului). Santilie are ca frati pe Ilie Palie si Pantelimon.
Ilie Palie este frate dar si vizitiu la trasura lui Santilie. Acest personaj mitic din Panteonul romanesc are ziua pe 21 iulie si se considera ca ar fi aducator de arsita.
In Moldova si Bucovina se crede ca Ilie Palie ar face focul pe care un alt vizitiu a lui Santilie, Foca, l-ar raspandi. In mitologia romaneasca Foca este o zeitate cumplita, napraznica, care aduce mari necazuri si incendii acelor care nu-i respecta ziua – 23 iulie. In calendarul ortodox aceasta zi este a Sfantului Mucenic Foca, patronul corabierilor, un martir care a murit in timpul imparatului Diocletian.
Pantelimon este o alta divinitate meteorologica, care a preluat numele si data sarbatoririi Sfantului Mucenic Pantelimon din calendarul ortodox – 27 iulie. Se spune ca aduce grindina si furtuni violente care strica recolta. In Muntenia, Moldova si Banat, ziua Sf. Pantelimon este considerata hotar al timpului calendaristic.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.