Frații sportului brașovean, Gabi și Dan Calancea, își aniversează zilele de naștere;...

Frații sportului brașovean, Gabi și Dan Calancea, își aniversează zilele de naștere; Dan schimbă și prefixul!

0 811

Unii dintre cei mai cunoscuți frați din sportul brașovean, Gabi și Dan Calancea își sărbătoresc zilele de naștere! Gabi Calancea împlinește în 24 august 49 de ani, iar Dan Calancea schimbă prefixul în 25 august, când împlinește 50 de ani! La Mulți Ani amândorura! Pentru a marca aceste zile importante, pentru sportul brașovean până la urmă, am realizat un interviu cu unul dintre cei mai apreciați antrenor de baschet din țară și nu numai, Dan Calancea, cu ocazia unei jumătăți de secol de viață…
Redactor.: Câteva repere din activitatea d-vs ca sportiv și antrenor , podiumul celor mai bune performanțe
Dan Calancea : Am început baschetul împreună cu fratele meu, la vârsta de 10 ani, la CSS1 Constanța, echipa cu care pe toată perioada junioratului, am participat la turneele finale. În 1985, la ultimul turneu final de juniori 1, de la Constanța, am pierdut finala disputată împotriva echipei CSS4 București. Am fost colegi de echipă cu regretatul Toni Alexe, de care mă leagă nenumărate amintiri deosebite.
Din 1985 și până în 1994, tot alături de fratele meu (mai mic cu un an fără o zi), am jucat la echipa de seniori CSU Brașov. Apoi, eu am urmat calea antrenoratului, fratele meu a mai jucat câțiva ani(în echipa antrenata de mine!) ,după care a devenit directorul Clubului Sportiv Universitar Brașov. Din 1994, am început să antrenez, în 1995 am reușit cu CSU Brașov promovarea în prima divizie masculină, după o serie de 25 de meciuri fără înfrângere. Am 21 de ani consecutivi ca antrenor principal în Liga Naționala(masculin 16, feminin5). Ca performanțe, este o mare plăcere să-mi amintesc de sferturile de finală de la Universiada din China, după locul 9 obținut la Universiada din Serbia. Cu aceeași deosebită plăcere, pot aminti și Campionatul European U20 (fete), din Cehia ( LADIES OVERTIME), unde, din cele patru victorii obținute, trei au fost realizate în prelungiri. Și de la europeanul din aceasta vară, din Muntenegru, am câteva amintiri plăcute, victoria împotriva Croației și victoria cu puternica echipă a  Belarusului, meci în care în sfertul doi, România nu a primit niciun punct (scor 10-0!), aspect care mi se pare rarisim, la acest nivel.
 
Red. : Activați ca antrenor și la echipe naționale și la cele de club, în principal la Brașov. Ce particularității sunt legate de aceste misiuni diferite?
 
D. C. : Ca echipă de club, am antrenat numai la Brașov. Probabil că sângele meu are nuanță albastră! În ultimii 10 ani, am antrenat diferite naționale ale țării noastre. Am antrenat echipa națională de seniori, prima dată ca asistent, împreună cu Mihai Corui, principal fiind unul dintre cei mai mari antrenori de baschet români, Liviu Călin și apoi ca principal. Sunt anumite diferențe între antrenorul de la echipa de club și antrenorul de echipă națională. Consider că, indiferent la ce nivel antrenezi, trebuie să dai tot timpul 100% din ce ai mai bun și să fi într-o permanentă concurență cu tine însuți.
 
 
Red. : Unde a fost și este mai greu, ca antrenor, la echipele de fete sau de băieți?
 
D. C. : Nu consider că lucrul pe care îl fac cu infinită plăcere, este ceva greu.
 
 Red. : Care a fost momentul cel mai plăcut al carierei de antrenor?
 
Probabil meciul de la Universiada din China, împotriva țării gazdă, meci care trebuia câștigat pentru a juca sferturi de finală. A fost victoria României, într-o sală plină cu 20.000 de chinezi!
 
 Red. : V-ați descurcat mereu la Brașov cu un buget limitat și în fiecare campionat ați luat-o practic de la zero cu lotul, dar nu ați dezamăgit niciodată, nici d-vs, nici echipa. Cărui fapt s-a datorat asta?

D. C. : Pentru mine ca antrenor, bugetul nu este factorul determinant pentru reușită. Pentru o echipa universitară, cu siguranță, mai tot timpul banii vor fi o problemă. Dar satisfacția victoriilor este incomparabilă, pentru un antrenor care învinge un adversar cu buget dublu, triplu sau mult mai mare. Sezonul trecut de primă ligă feminină, echipa noastră, Olimpia CSU Brașov, a disputat două finale, cea a Cupei României și finala mica a Ligii Naționale, amândouă pierdute. Conducerea a considerat ca fiind senzaționale reușitele noastre din sezonul precedent, raportate la bugetul de care am dispus (doar opt jucătoare au fost recompensate financiar!). Nu cred că dacă lotul condus de mine era printre cele mai valoroase loturi din ligă și am fi reușit să câștigăm cele două trofee, eram la fel de mulțumit cum am fost, de exemplu, după victoria din deplasarea de la Cluj, unde fără Pesovici, Irimia, Ana Ferariu, cu Maria Ferariu (15 ani) in starting five (27 minute jucate ,7 puncte in acel joc) și cu Iulia Brezoi (16 ani) în teren, am reușit ceva imposibil! În afară de rezultatul în sine, care fără doar și și poate, are importanță ,mai sunt și alte aspecte, la fel de esențiale. Pentru mine, faptul că, atât la masculin, cât și la feminin, foarte mulți tineri jucători români au făcut trecerea de la juniorat la seniorat( tranziție care este decisivă în viața oricarui sportiv) cu succes, este o realizare, de care sunt tare mândru. Sunt foarte mulți jucători, care, juniori fiind, au reușit să înscrie primele lor puncte în Liga Natională, la Brașov. Și acum rememorez cu satisfacție primele puncte înscrise de Adi Tudor (Blidaru), în prima etapă din acel sezon, împotriva echipei din Fieni, elev fiind, în clasa a X1-a. Și sunt mulți, foarte mulți alți jucători și jucătoare. Aceasta tranziție juniori-seniori, din păcate, din ce în ce mai mult, este influențată de partea financiară și foarte mulți tineri au un traseu nedorit, tocmai datorită acestui aspect.
Sunt mulțumit și de faptul că toți jucătorii care pleacă de la Brașov după un sezon, două, reușesc, fără excepție, să plece pe contracte cel putin duble .Anul trecut, Britney Jones, care a venit la noi de la Târgoviște, unde era al doilea conducător de joc, a avut un sezon fabulos, care a culminat cu un contract de patru ori mai bun în Rusia, la Chevakata, iar acum este una din vedetele din acea ligă. Anul acesta, avem exemplul Gabrielei Irimia (nu este rău cel care cere, este foarte rău cel care dă), o jucătoare extraordinară!.
 
Red. : Cum vedeti senonul 2016-2017 in liga masculina si feminina?
 
D. C. : În liga masculină, absența echipei din Ploiești, Asesoft, face competiția să fie un pic diferită, de cum eram obișnuiți.Să ne imaginăm un meci între Asesoft, din urmă cu 10 ani, cu campioana din acest an!Totuși, competiția atrage un număr din ce în ce mai mare de spectatori, ceea ce este extrem de benefic pentru baschetul românesc. În liga feminină, infuzia de antrenori străini, deosebit de valoroși, cu mare experiență, cu cărți de vizită impresionante ( nou promovata Politehnica-Național Iași va fi antrenată de grecul Ioannis Tsirogiannis, antrenor de euroligă, care sezonul trecut a colaborat cu Uni Girona, vicecampioana Spaniei), are un puternic impact asupra competiției. Indiscutabil, cel mai valoros lot ca buget și ca individualități, este cel al Clujului. Cred că aceasta ediție de campionat, va fi cea mai puternică din ultimii ani.

Red. Cum vedeti Olimpia CSU Brașov, în viitorul sezon?

D. C : Strategia stabiltă de conducere a fost principalul motiv pentru care am acceptat proiectul feminin, Olimpia CSU. Totul a fost gândit pas cu pas și nimeni nu a dorit minuni peste noapte. Este simplu să beneficiezi de un buget impresionant și  să câștigi trofee doi, trei ani. Din păcate și în baschetul masculin și în cel feminin românesc, sunt multe exemple în care echipe puternice din punct de vedere financiar, au dispărut pur și simplu, după câteva participări. Avem un nucleu conturat din sezonul trecut, avem si cateva sportive noi, despre care consider ca sunt susceptibile de mare performanță. Webb, de exemplu, este o jucătoare pe care mi-am dorit-o foarte mult,o jucătoare capabilă de mult mai mult, decât a arătat până acum, în cele două ediții de campionat românesc. Houser este un point guard veritabil, Hughes și Higgins sunt jucătoarele de interior, care ne-au lipsit sezoanele trecute. Higggins are 1.96m și vine de la un colegiu american deosebit de apreciat, Baylor, unde a fost în teren alături de o jucatoare de 2.04 m. Contez foarte mult și pe dorința de revanșă a Gabrielei Cursaru ,care, după două sezoane de excepție la Brașov ( moment în care a și fost convocată la naționala de senioare) a avut următoarele trei ediții de campionat total nereușite. Contez și pe dorința de afirmare a jucătoarelor tinere și foarte tinere. Iona Ghizila cred că poate fi cea mai plăcuta surpriză, sper ca Ariya Casale, la doar 15 ani, să debuteze promițător, iar Maria Ferariu să poată face pasul către naționala de senioare. Împreuna cu aceste jucătoare nou venite, cele care au mai evoluat pentru Olimpia CSU, in frunte cu liderul Pesovic, sper să joace cel puțin la fel de bine ca în ediția trecută de campionat. La nivel de bancă tehnică ,alături de Nenad Marinkovic (un antrenor excelent), Miruna Crasnic este noul antrenor asistent. Am lucrat cu ea în această vară, la europeanul de U20 și consider ca sunt foarte puțini antrenori în acest moment în țară, care să îndeplinească atât de bine această responsabilitate. Ceea ce îi putem asigura pe iubitorii de sport din Brașov, este că vom juca, indiferent de adversar, numai cu dorința de victorie.
 
 Red. : Când va reveni Brașovul în prima ligă de baschet masculin?
 
D. C. : Dacă în ultimele cinci sezoane am fost mai apropiat de segmentul feminin, nu înseamnă că nu ne gândim și la echipa masculină. Este necesar un cu totul alt buget pentru participarea în prima liga. Împreună cu fratele meu (sperăm și la susținere din partea autorităților locale), am creionat un proiect care în următorii trei ani trebuie să se finalizeze cu revenirea in primul eșalon .
 
Red. : Ce vă doriți cel mai mult în viitorul apropiat, pe linie personală și sportivă?
 
D. C. : Pentru familia mea și pentru mine, numai sănătate. Pentru sezonul care începe în septembrie am de câștigat câteva pariuri, cu mine însumi: juniorii si junioarele Olimpia CSU Brașov -10 componenți ai diferitelor loturi naționale; Petrescu Ioana, Daria Rusu, Ariya Casale și Al Ash Hab Amira, debut convingător în prima ligă, la 15 ani; Maria Ferariu – lotul de senioare, la 16 ani!, Ioana Ghizila – lotul de senioare, Gabi Cursaru – lotul de senioare; Dora Ardelean – lotul de senioare

Dorin Dușa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.