Freedom House – Natiuni in tranzitie!

Freedom House – Natiuni in tranzitie!

0 223

La aproape doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, viziunea unei Europe complete si libere a ramas nerealizata, constata editia 2008 a raportului „Natiuni in tranzitie” al organizatiei Freedom House, prezentata simultan marti la Bucuresti si Washington.
Dezvoltarea democratiei intampina probleme indeosebi in Rusia si statele eurasiatice, a subliniat Jeanette Goehring, editoarea raportului anual.
„Natiuni in tranzitie”, care este lansat pentru prima oara in Romania, evalueaza situatia democratiei in 29 de state aflate in tranzitie, avand in vedere o serie de indicatori: procesul electoral, societatea civila, independenta presei, calitatea guvernarii, guvernarea la nivel national si respectiv local, organizarea si independenta justitiei, coruptia.
Pe o scara de la 1 la 7, cu 1 nota maxima, Romania se situeaza aproximativ la mijloc, cu un scor de 3.36 la democratizare, comparativ, de pilda, cu 1.86 pentru Slovenia sau 6.71 Belarus.
Raportul scoate in evidenta indeosebi relatiile „din ce in ce mai ingrijoratoare” dintre democratiile consumatoare de hidrocarburi si statele autoritare care le produc si ascensiunea „petroautoritarismului”, a notat Jeanette Goehring.
Totodata, raportul constata ca in Europa centrala si est-centrala tinde sa se instaleze o oarecare „oboseala a reformelor”, o incetinire a acestora dupa valul de extindere din 2004, in statele care au devenit membre si care pana atunci depusesera eforturi intense de democratizare. Un fenomen similar au cunoscut, potrivit Freedom House, si Bulgaria si Romania, tendinta fiind mai accentuata in tara noastra.
Balint Molnar, director adjunct al Freedom House Europe si coautor al capitolului referitor la Ungaria, a remarcat intre problemele cu care s-a confruntat evolutia democratica a Romaniei si Bulgariei indeosebi fenomenul coruptiei, evocand criticile care s-au facut auzite, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, conform carora progresele facute pentru combaterea ei sunt insuficiente.
Dar, ca o concluzie „izbitoare” a raportului Freedom House pe 2008 in ce priveste Europa centrala si de est, Molnar a evocat un recul semnificativ in ceea ce priveste libertatea presei. El a dat ca exemplu o controversata lege privind libertatea presei adoptata in Slovacia sau presiunile politice asupra mass-media din Slovenia si Polonia.
Un alt aspect in acest context il constituie controlul grupurilor de interese asupra mass-media, fenomen ce se face simtit cu precadere in Romania, a adaugat Balint Molnar.
In ceea ce priveste Balcanii, analistii Freedom House au remarcat un progres lent, dar constant, aspectul pozitiv fiind insa ca reformele continua.
Daca Rusia reprezinta principala forta autoritara din regiunea sa, Ucraina se remarca in aceasta zona ca punct pozitiv, in principal multumita situatiei sale la capitolul libertatea presei si societatea civila. Republica Moldova a avut o evolutie constanta si se poate spune ca situatia sa este buna, comparativ cu alte state din regiunea sa, a spus Jeannette Goehring.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.