Frunda despre dictatura partidului unic
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda este de parere ca ideea ca un partid sa conduca o tara ar duce la dezastru, la criza si la dictatura
El califica drept „intristatoare” propunerea presedintelui Traian Basescu de a creste pragul electoral la zece procente si aminteste ca in nicio tara a UE aceasta prevedere nu exista. Frunda atrage atentia ca prin cresterea pragului electoral, scaderea numarului de parlamentari si parlament unicameral ar putea duce la aparitia unui stat autoritar.
„Pragul de 5% este pragul maxim. In Europa avem doua tari cu prag peste cinci procente: Turcia cu 7% si Rusia cu 10%. Personal am facut presiuni pentru scaderea pragului si au promis ca dupa alegerile din 2012 vor face acest lucru. Cresterea pragului electoral, scaderea numarului de parlamentari si scaderea numarului camerelor la una singura distruge statul de drept, taie complet principiile democratice si deschide poarta statului autoritar sub conducerea unei singure persoane”, a declarat Frunda, care a concluzionat ca orice partid care ar obtine un scor electoral sub 10% nu ar avea reprezentare in Parlament.
„Toate voturile obtinute de partidele care nu trec pragul de 10% ar fi imparþite intre partidele pentru care nu au votat cetatenii respectivi. O buna parte a cetatenilor tarii noastre nu ar fi reprezentati in Parlament. Nu ar exista manifestarea suveranitatii poporului. Asa ceva este inacceptabil din punctul de vedere al drepturilor omului, al statului de drept, al democratiei si al viitorului acestei tari”, a mai spus senatorul.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda aminteste ca pragul de zece procente pentru intrarea in Parlament a existat in perioada interbelica, insa a dus la dictatura. Frunda nu este de acord cu ideea ca in Romania coalitiile de guvernare nu au functionat. Senatorul subliniaza ca, din 1996 pana in prezent, Romania a crescut, in primul rand, din punctul de vedere al statului de drept, al legislatiei adoptate in baza unei coalitii de dreapta foarte solide.
„Romania a cunoscut cea mai mare crestere economica in perioada 2004-2008, in perioada unei coalitii dintre romani si unguri. In perioada 2000-2004, cand a fost un puternic guvern de stanga cu sustinere parlamentara a UDMR s-a reusit sa se continue ceea ce s-a inceput in perioada 1996-2000”, reaminteste senatorul pentru care „coalitiile sunt viitorul”.
[Daca din ele face arte si UDMR, a uitat sa sublinieze Frunda.]
in opinia sa, coalitiile garanteaza echilibrul fortelor, progresul economic si stabilitatea de drept intr-un stat, in timp ce ideea ca un partid sa conduca o tara, duce la dezastru, la criza, la dictatura.
Gyorgy Frunda declara ca Uniunea Europeana „nu ne lasa” sa ajungem in situatia de a ridica pragul electoral la 10%.
„Nerespectarea pricipiilor Pactului de la Lisabona duce la posibilitatea de a i se lua unui stat calitatea de membru”, a explicat senatorul care a adaugat ca a vorbit cu colegi de la PDL care i-au spus ca nu sustin aceasta propunere a preseidntelui Traian Basescu.
Daca intr-o oarecare directie senatorul Frunda are dreptate, el probabil spera san u se vada ingrijorarea UDMR ca nu ar mai putea intra in Parlament. In acest sens cred ca lucreaza si Basescu, pentru a scapa de santajele politice ale Uniunii.
Iar daca UDMR nu mai intra in Parlament, s-ar putea sa fie inceputul sfarsitului acestei formatiuni care, si dupa 20 de ani de la infiintare, are statut de uniune culturala care ar trebui sa se ocupe doar de “Ozo sep” (sau cum s-o fi scriind) si de ceardasurile de pe coclaurile socotite pamantul lor stramosesc intr-o ambitie stupida.
Dan Bota