Fukushima = Cernobal?!
Dezastrul de la centrala nucleara Fukushima, similar cu cel de la Cernobil. Autoritatile japoneze au decis marti sa modifice clasificarea evenimentului de la Fukushima de la nivelul cinci la nivelul sapte pe scara internationala a evenimentelor radiologice. Este acelasi nivel ca al dezastrului de la Cernobil, din 1986.
Decizia de a creste gradul de severitate de la cinci la sapte a avut la baza nivelul radiatiilor masurat la centrala nucleara Fukushima I, a anuntat un oficial din Comisia japoneza pentru siguranta nucleara la postul de televiziune NHK, citat de BBC News. El a precizat ca este vorba de o evaluare preliminara si va trebui confirmata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).
Nivelul sapte inseamna un „accident major” cu „consecinte mai ample” decat nivelul precedent, potrivit autoritatilor.
„Am crescut gradul de severitate la sapte pentru ca impactul scurgerii de radiatii a fost raspandit de la aer, la legume, apa de baut si ocean”, a explicat Minoru Dogoda, de la Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala (NISA).
Un reprezentant al TEPCO, societatea care opereaza centrala, a precizat ca scurgerea de radiatii nu s-a oprit complet si ar putea, in cele din urma, sa depaseasca nivelul de la Cernobil.
Insa un purtator de cuvant al NISA a dat asigurari ca scurgerile sunt inca mici fata de cele de la centrala din Ucraina. „In ceea ce priveste volumul de materiale radioactive scurs, estimarile noastre arata ca reprezinta circa 10% din cat s-a scurs la Cernobil”, a spus el.
Decizia de a creste gradul de severitate a fost luata dupa ce radiatii de peste 10.000 de terabequereli pe ora ar fi fost eliberate de centrala timp de mai multe ore. Nu este clar cand a fost atins acest nivel. Insa radiatiile au scazut dupa aceea la mai putin de un terabequerel pe ora.
Japonia a decis luni si sa extinda zona de evacuare din jurul centralei nucleare, pentru a include inca cinci comunitati, in urma datelor stranse despre nivelul de radiatii.
Scurgerile radioactive de la centrala nucleara Fukushima I ar putea dura luni de zile, a declarat intr-o conferinta de presa, premierul japonez Naoto Kan. „Probabil ca va fi nevoie de mai multe luni inainte de a putea opri scurgerile radioactive. Cea mai mare provocare o vor reprezenta cele circa 10.000 de bare de combustibil folosit, a caror recuperare va dura foarte mult timp”, a explicat premierul.
Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs in Japonia, epicentrul fiind la 30 de km adancime la est de Tokyo, potrivit agentiei meteorologice japoneze. Nu au fost semnalate victime.
Japonia, la o luna de la devastatorul cutrmur nu este ocolita de alte miscari telurice. Dupa un cutremur de 7,1 saptamana trecuta, luni noaptea s-a inregistrat un seism cu magnitudinea 6,4, potrivit agentiei meteorologice japoneze. Potrivit responsabililor niponi, nu au fost semnalate victime si nici pagube. Potrivit agentiilor internationale de presa, miscarea telurica a fost inregistrata la est de Tokyo si a fost puternic resimtita in capitala japoneza.