Functiile din noul Guvern testate public
Pana la sosirea Marelui Zeus cele doua partide care isi negociaza functiile din guvern testeaza diferite variante de propuneri. Totul este facut cu mare atentie la reactiile principalilor purtatori de opinie a Cotrocenilor.
Cum era de asteptat, Protocolul PSD-PDL prevede, potrivit unor surse din PSD, ca structura guvernamentala sa includa o functie de vicepremier, care sa revina PSD. In aceasta situatie este prevazuta si rotatia la varful Guvernului desi, dupa declaratiile presedintelui Basescu “draga Stolo” are un mandat de 4 ani. Mai este de mentionat ca postul de vicepremier ar trebui sa le fie repartizat in plus fata de alocarea paritara a ministerelor catre cele doua formatiuni. Practic este vorba de o contrapondere a postului de premier, detinut de PDL, astfel incat cele doua formatiuni sa aiba un numar egal de portofolii in Guvern, dupa impartirea paritara a ministerelor.
Geoana va deveni al doilea om in stat si in CSAT
In cadrul negocierilor PSD-PDL, presedintele PSD, Mircea Geoana, a reusit sa impuna modificarea Legii CSAT, astfel incat presedintele Senatului, functie pe care acesta ar urma sa o ocupe in viitoarea legislatura, sa devina si vicepresedinte in CSAT. Pe langa functia de presedinte al Senatului, Geoana a reusit sa impuna si modificarea Legii de organizare a CSAT, astfel incat presedintele Senatului sa devina, automat, vicepresedinte al CSAT, adica „al doilea om in CSAT”, au mai aratat sursele mentionate.
Daca Geoana nu ar fi impus modificarea Legii de organizare a CSAT, atunci, in baza actualei intelegeri PSD-PDL, Traian Basescu, in calitate de presedinte, ar fi detinut si functia de presedinte al CSAT, in timp ce Theodor Stolojan, in calitate de premier, ar fi detinut si functia de vicepresedinte al CSAT.
Calendarul instalarii noului Guvern
Noul guvern are toate sansele sa fie instalat pana la Craciun, cel mai probabil pe 22 decembrie. In cel mult zece zile, primul-ministru desemnat, Theodor Stolojan, trebuie sa ceara Parlamentului votul de investitura.
Iata cum atr trebui sa arate agenda ca pana la Craciun sa avem un nou Guvern:
• 10 decembrie – presedintele desemneaza premierul,
• 12 decembrie – expira mandatul actualului Parlament,
• 15 decembrie – noul Parlament este convocat in prima sedinta,
• 18 decembrie – Senatul si Camera isi aleg structurile de conducere,
• 19 decembrie – guvernul nou format este votat in Parlament,
• 20 decembrie – guvernul depune juramantul la Cotroceni,
• 22 decembrie – noul guvern se instaleaza la Palatul Victoria.
Horia D.R.