Fundata, Fundățica, Moieciu de Sus, Șirnea și Drumul Carului – zone de ,,protecție” pentru evitarea pestei porcine!!
Ieri a avut loc o ședință la Instituția Prefectului județul Brașov la solicitarea Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov referitoare la pericolul reapariției pestei porcine.
Mai exact, întâlnirea a fost determinată de contextul confirmării a două focare de pestă porcină africană (PPA), într-o exploatație nonprofesională și una comercială, în localitatea Podul Dâmboviței, comuna Dâmbovicioara, județul Argeș,
Astfel, în baza ordinului de prefect nr. 746/10.09.2018 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Centrului Local de Combatere a Bolilor, județul Brașov, a avut loc această întâlnire prezidată de prefectul Marian Rasaliu.
Directorul DSVSA Brașov, dr. Dorin Enache, a prezentat situația din teren, respectiv focarele identificate în județul Argeș, fiind stabilite și zonele de protecție și supraveghere în unele localități din județul Brașov: Fundata, Fundățica, Moieciu de Sus, Șirnea și Drumul Carului.
Dorin Enache a propus ca măsuri imediate instalarea unui punct de control în localitatea Fundata, pe DN 73, care va fi asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Brașov, Inspectoratului Județean de Jandarmi și ai DSVSA Brașov, cu sprijinul unității administrativ teritoriale Comuna Fundata.
Scopul acestei măsuri este verificarea tuturor autovehiculelor care transportă animale vii sau produse secundare de origine animală.
De asemenea, vor fi verificate toate transporturile rutiere pe raza județului Brașov, identificate cu încărcătură de animale sau produse din carne.
Directorul excutiv al DSVSA Brașov a enumerat măsurile ce se impun în localitățile aflate în zona de supraverghere în cazul apariției unui focar de pesta porcină africană:
– recensământul tuturor exploataților cu suine din localitate;
– este interzisă circulația porcilor pe drumurile publice fără aprobare din partea autorității competente;
– este interzisă circulația mijloacelor de transport și a echipamentelor susceptibile de a fi contaminate. Acestea nu pot părăsi zona decât după efectuarea decontaminării și dezinfecției;
– toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie declarați autorității competente,
– circulația persoanelor în exploatațiile cu porci este interzisă, dacă nu sunt respectate măsurile de igienă adecvate,
– nu au voie să părăsească zona de supraveghere: material seminal, ovule sau embrioni de suine.
I.R.