Fundatia Soros: despre accesul liber la informatii de interes public

Fundatia Soros: despre accesul liber la informatii de interes public

0 258
 
Mai mult de jumatate dintre cele 40 de site-uri ale institutiilor publice monitorizate nu furnizeaza informatii complete si actualizate, sunt greu de gasit de catre utilizatorul obisnuit, nu ofera servicii electronice si nu publica lista cu informatiile de interes public sau coordonatele functionarului responsabil de accesul la informatii cu caracter public.
Aceasta este doar una dintre concluziile unui raport al Fundatiei Soros, care a monitorizat angajamentele asumate de Romania in luna noiembrie 2011, cand a devenit, alaturi de alte 46 de tari, membra a unei initiative internationale care vizeaza sa puna la dispozitia cetatenilor cat mai multe informatii de interes public in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.
Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa reprezinta o initiativa internationala a presedintelui american Barack Obama, care la momentul semnarii, in toamna anului 2011, reunea 11 state. In prezent, initiativa numara 47 de tari membre din intreaga lume, printre care si Romania. Prin acest parteneriat, statele si-au asumat obligatia de a pune la dispozitia cetatenilor, din oficiu, cat mai multe date deschise.
 
Ce inseamna date deschise: Datele deschise sunt acele date produse sau detinute de catre autoritatile publice, care sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Acestea sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate intr-un format deschis, asupra caruia nicio entitate nu contine control exclusiv si sunt puse la dispozitie sub o licenta deschisa, care permite refolosirea libera a datelor, inclusiv in scop comercial.
 
Guvernul Romaniei a realizat un plan de actiune pe trei ani – 2012, 2013 si 2014. Printre cele mai importante angajamente asumate anul acesta de Guvern se afla publicarea pe site-urile institutiilor statului a bugetelor si executiilor bugetare in format tabelar, precum si a achizitiilor publice.
La inceputul anului 2013 Guvernul trebuie sa raporteze la nivel international stadiul implementarii planului de actiune asumat.
Printre marile proiecte de guvernare electronica prevazute de planul national de actiune se numara: N-Lex (accesul gratuit online la legislatie nationala), E-Cetatenie (redobandirea cetateniei romane online), E-Justitie (comunicarea citatiilor si facilitarea accesului la informatii legate de procedurile judiciare online), sistemul de depunere electronica a declaratiilor fiscale etc.
 
Raportul OGP – 2012 realizat de Fundatia Soros Romania si publicat astazi constata urmatoarele:
  • Mai mult de jumatate dintre cele 40 de site-uri ale institutiilor publice monitorizate nu furnizeaza informatii complete si actualizate, sunt greu de gasit de catre utilizatorul obisnuit, nu ofera servicii electronice si nu publica lista cu informatiile de interes public sau coordonatele functionarului responsabil de accesul la informatii cu caracter public.
  • Cele mai multe proiecte de guvernare electronica sunt fie in stadiul de aprobare a finantarii, fie cererea de finantare tocmai a fost aprobata.
  • Nu au fost alocate resurse pentru implementarea masurilor asumate de Guvern prin planul national de actiune, impartirea responsabilitatilor implementarii planului intre Secretariatul General al Guvernului si Ministerul de Justitie si schimbarile de guvern ducand la disiparea responsabilitatii, prin urmare, la lipsa actiunii.
  • Institutiile publice care au raspuns chestionarului nostru nu cunosc diferenta intre date deschise si informatii de interes public.
  • Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale nu a raspuns la chestionarul trimis; Agentia Nationala a Resurselor Minerale are un site nefunctional, dar a trimis o lista cu informatii pe care le detin si le considera deschise; Ministerul Afacerilor Externe nu a raspuns, desi a reprezentat Romania la evenimentul de asumare a Declaratiei OGP.
  • Niciunul dintre cele trei cabinete care s-au succedat la guvernare, din momentul aderarii Romaniei la initiativa internationala, nu si-a asumat public si nu a pus in aplicare angajamentele luate prin planul national de actiune.
"In general, se poate spune ca Guvernul Romaniei mai degraba pretinde ca este deschis, decat sa aiba un interes real in aceasta directie", se mentioneaza in raport.
Ca exemple de buna practica, Kenya, Chile, Republica Moldova, Marea Britanie si SUA, au dezvoltat platforme web pe care se publica constant sute de seturi de date de catre institutiile publice pentru reutilizare de catre cei interesati. La nivel european, Comisia Europeana a lansat Agenda Digitala, care arata valoarea economica a deschiderii si reutilizarii datelor din sectorul public. Fundatia Soros Romania a fost infiintata in 1990.
Misiunea Fundatiei Soros este de a promova modele pentru dezvoltarea unei societati bazate pe libertate, responsabilitate si respect pentru diversitate.
Prin programele sale, Fundatia sustine functionarea responsabila si eficienta a sectorului public, combate discriminarea si dezvolta modele integrate de construire comunitara si incluziune sociala.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.