FURATA SI ABANDONATA (3)
FURATA SI ABANDONATA (3)
SOCIETATEA CIVILA, radiografia cu cea mai urata imagine!
Citarea Academiei Romane face trecerea la fiul urmator: societatea civila care, dintr-un anumit punct de vedere (cel al asteptarilor)? este radiografia cu cea mai urata imagine.
Se vad semnele rusinoase ale departarii de dezbatere si de analiza. Acestea sunt inlocuite de certuri penibile, de ?partizanate, de slugarnicii? (nu de idei ci de oameni sau de partide). ?CE RUSINE!
Romania (care este si mama voastra!) nu merita si nici nu trebuie umilita cu astfel de damfuri si ipocrizii. Faceti curatenie peste tot, fara sa evitati usile inchise si obloanele trase. Incetati sa dati vina pe tara, pe locuitorii ei, incetati sa-i vorbiti urat!
Caci tot un „destept” (generic vorbind) a adus-o in Piata Universitatii sa puna flori, tot un nemernic „cu scoala” i-a suflat in ureche ca nu ne vindem tara (o dam baietilor destepti!), tot „marii intelectuali ai tarii” cantand Uniunea Sovietica, au facut-o sa iasa cu flori in fata tancurilor rusesti!
Dar cu siguranta ca nu doar foamea si disperarea au facut-o sa fie in primele randuri – acolo unde se moare – in decembrie 1989, fapt pentru care nu ar trebui sa o elogiati neaparat dar sigur, AR TREBUI SA-I FITI RECUNOSCATORI in fiecare zi.
Incetati asadar sa o mai „judecati”!
Nu mai asteptati, superior, sa vedeti daca va trageti dintr-o natiune TROGLODITA si incepe?i sa lucrati si pentru binele ei. Cu siguranta veti avea mari satisfactii, cea mai mare fiind cea a implinirii voastre.
Sigur ca de
·?????? „iesirea din gasti”
·?????? departarea de banul public,
·?????? dezbaterea propriu-zisa a temelor actuale si importante,
intr-un cuvant, li se cere sa dea spatiului public profesionalismul lor.
Expertiza presupune solutii, programe, masuri si nu vorbe mestecate pe la talk – socuri si nici apeluri sau mitinguri partizane.
BISERICA – ultimul pilon, cu siguranta nu cel din urma mai important)
Pentru foarte multi, cel mai important pilon al societatii romanesti.
E greu sa te uiti – mai ales critic – in curtea Bisericii!
Clar Romania a cazut mult prea mult si sigur nu se poate ridica fara ajutorul Bisericii, motiv pentru care o radiografie a acestui pilon este strict necesara.
Mai intai merita si trebuie subliniat faptul ca peste 80% din populatia Romaniei are incredere in Biserica. Din pacate radiografia evidentiaza faptul ca aceasta incredere este determinata preponderent de credinta oamenilor in Dumnezeu si intr-o mica masura datorata prestatiei slujitorilor bisericii (atitudinea si prestatia? unui Calciu Dumitreasa sau parintelui Argatu fiind, din pacate, cam rare). Dar sa nu uitam ca „credinta exista si inafara slujitorilor ei”!
Pentru ca Romania este o tara majoritar ortodoxa, radiografia „va privi” spre Biserica Ortodoxa.
Neplacut, dar din radiografia ultimilor 17 ani rezulta:
– Ezitari si un compromis referitor la persoana Patriarhului;
– O grija nefireasca de a trage perdeaua peste colaborarea preotilor cu securitatea si regimul comunist. Necesara nu pentru a incrimina Biserica, ( Dumnezeu, Biserica si Credinta nu pot fi avea astfel de pacate. Slujitorii lor, da!)
– O lunga si nu de putine ori urata disputa cu bisericile surori, preponderent pentru interese materiale;
– O nelalocul ei afisare cu clasa politica,
– o nepermisa pasivitate fata de dorinta clasei politice de a-si face publicitate cu si prin intermediul Bisericii;
– O inclinare pentru grandoare in dauna necesarului imediat sau firestei modestii.
Ex. Preocuparea pentru Catedrala Neamului in condi?iile in care in tara intalnim:
·?????? comunitati fara biserica,
·?????? biserici care stau sa cada,
·?????? o prea firava exercitare a datoriei Bisericii privind „slujirea carita?ii”.
E greu asadar sa te uiti, dar-mi-te sa mai si vezi ceva ?in curtea Bisericii.
Asadar, radiografia se opreste aici!
Pentru a sublinia ce ar trebui sa faca Biserica pentru a deveni efectiv pilonul esential, central al Romaniei, citam din papa Benedict al XVI- lea: ” Natura profunda a Bisericii se exprima intr-o intreita datorie: vestirea cuvantului lui Dumnezeu, celebrarea sacramentelor si slujirea caritatii. (s.n)”
–? „Biserica este familia lui Dumnezeu in lume. In aceasta familie, nimeni nu trebuie sa sufere din cauza lipsei celor necesare. (s.n)”
– „Biserica are datoria de a-si oferi contributia specifica prin purificarea ratiunii si formarea etica, pentru ca exigentele dreptatii sa devina comprenensibile si politic realizabile.”
– „(Biserica) Vrea sa contribuie pur si simplu la purificarea ratiunii si sa ajute pentru a face in asa fel incat ceea ce este drept sa poata fi aici si acum recunoscut si apoi pus in practica. (s.n.)”????
?
Ion Ghe. Cumpana