G20: ultimatum Europei,
Rezolvati criza intr-o saptamana!
Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 cer Europei sa prezinte, la summit-ul UE de la sfarsitul saptamanii viitoare (23 octombrie), un plan complet si decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat, care ameninta economia globala.
Liderii financiari ai Grupului celor mai mari 20 de economii ale lumii au aratat, la reuniunea pregatitoare de sambata, ca asteapta ca summit-ul Uniunii Europene de weekendul viitor sa „abordeze decisiv problemele actuale, printr-un plan complet”. Reuniunea Consiliului European de toamna este programata la Bruxelles, pe 23 octombrie, potrivit Mediafax.
Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, care a prezidat intalnirea G20 de sambata de la Paris, a aratat ca Germania si Franta, cele mai puternice tari din UE, sunt pe cale sa agreeze un plan de reducere a datoriilor Greciei, de impiedicare a contagiunii catre alte tari din zona euro si de protejare a bancilor europene.
Reprezentantii tarilor din afara zonei euro prezenti la summit-ul de sambata au tinut sa sublinieze efectele negative deja resimtite de economiile lor din cauza crizei din Europa si au aratat ca liderii europeni trebuie sa actioneze urgent: „Europa trebuie sa-si vina in fire, deoarece daca criza nu va lua sfarsit, va incepe sa afecteze economiile emergente care au crestere economica solida”, a declarat ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi.
La randul sau, ministrul canadian de Finante, Jim Flaherty, a afirmat ca riscul unei recesiuni globale va fi semnificativ mai ridicat daca summit-ul UE de saptamana viitoare nu se va incheia cu masuri categorice de solutionare a crizei.
Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a declarat ca omologii sai din zona euro „vor pleca de la Paris dupa ce au inteles ca exista presiuni uriase asupra lor sa gaseasca o solutie la criza”.
Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a afirmat ca se simte „incurajat” de ultimele masuri luate la nivelul UE spre o strategie de rezolvare a crizei, dare cuprind „elementele corecte”, mai exact o recapitalizarea a bancilor europene: „Este clar ca mai au de lucru la strategie si la detalii, dar cand Franta si Germania cad de acord asupra unui plan si decid sa actioneze, sunt posibile lucruri mari. Ma simt incurajat de viteza si de directia in care se indreapta”, a aratat el.
Comunicatul emis de liderii financiari ai G20 indeamna liderii europeni „sa maximizeze impactul Fondului European de Stabilitate Financiara pentru a stopa contagiunea”. Oficialii europeni au aratat ca cea mai probabila varianta de utilizare a Fondului ar fi oferirea unor asigurari partiale de pierdere investitorilor care vor cumpara obligatiunile de stat emise de tarile cu probleme din zona euro, in incercarea de a stabiliza piata.
Eforturile reprezentantilor marilor economii emergente de a creste resursele Fondului Monetar International (FMI) au fost impiedicate de opozitia Statelor Unite si altor tari dezvoltate, care au refocalizat discutiile pe Europa. Geithner a aratat ca FMI dispune deja de resurse financiare „foarte substantiale”.