Gabriel Andronache continuă prezentarea bisericilor fortificate ale județului Brașov. Astăzi, Hărman!

Gabriel Andronache continuă prezentarea bisericilor fortificate ale județului Brașov. Astăzi, Hărman!

0 28

Județul Brașov, precum de fapt întreaga Transilvanie, este presărat de biserici transformate în cetăți fortificate de către oamenii timpurilor medievale, când pericolul unor invazii turcești, sau chiar întreprinse de unele regate creștine, era prezent în permanență în sufletul acelor oameni.
Chiar dacă am avea impresia că aceste comunități, de exemplu cea de la Hărman, ar fi prea mici pentru a ridica asemenea fortificații în jurul bisericilor satelor medievale de atunci, ne uimește grandoarea și soliditatea acestor fortificații, iar aspectul este și mai vizibil în cazul Feldioarei, sau Prejmerului. Dar, ceea ce este uimitor este că oamenii acelor timpuri n-au lăsat fortificațiile cucerite de invadatori și au luptat pe zidurile lor de parcă ar fi apărat Constantinopolul, în fapt apărându-și propriile familii, asta, deși erau simpli țărani, meșteșugari, sau târgoveți. Deputatul brașovean, Gabriel Andronache, mai face un excurs în istoria unei biserici fortificate din apropiere de Brașov, de această dată aceea din mijlocul comunei Hărman:
„Cetatea Hărman, județul Brașov, este una dintre cele mai puternice și mai bine păstrate biserici evanghelice fortificate din Țara Bârsei, fiind atestată documentar în 1240.
Incendiată și asediată în repetate rânduri, aceasta nu s-a lăsat cucerită, dovedindu-și de fiecare dată rolul de cetate-refugiu.
Biserica Fortificată Hărman este una dintre puținele biserici evanghelice care mai are zidurile de apărare în picioare.
Hărman, în dialectul sasesc „Huntschprich”, în germană „Honigberg”-“muntele mierii”, are o îndelungată istorie legată de prezența în Țara Bârsei a Ordinul Cavalerilor Teutoni, în primele decenii ale secolului al XII-lea, alături de Feldioara, Prejmer, Râșnov și Sânpetru.
Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei este reprezentată de frumoasele cetăți și biserici fortificate, fiecare având o poveste din timpuri străvechi despre eroi și oameni curajoși”, a postat Andronache pe contul său de socializare.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.