Gafă şi la Oscarurile Culturii braşovene
La ultima categorie, prezentatoarea evenimentului n-a citi şi ultimul nominalizat, care a fost taman câştigătorul. Premiile anului 2016 în cultura braşoveană au fost înmânate marţi seară, în cadrul unei Gale găzduite de Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania – de altfel, câştigător la categoria Organizaţia Culturală a Anului
La ultima categorie, prezentatoarea evenimentului n-a citi şi ultimul nominalizat, care a fost taman câştigătorul. Premiile anului 2016 în cultura braşoveană au fost înmânate marţi seară, în cadrul unei Gale găzduite de Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania – de altfel, câştigător la categoria Organizaţia Culturală a Anului.
Şi în acest an, juriul care a avut ultimul cuvânt de spus în stabilirea câştigătorilor a fost format din personalităţi din afara Braşovului. Votul specialiştilor a coincis, în mare măsură, cu opţiunile publicului, astfel că la şase dintre cele nouă categorii au fost desemnaţi aceiaşi câştigători.
Potrivit conf.univ.dr. Adrian Lăcătuş, membru al Consorţiului Cultural Corona, organizatorul evenimentului, faptul că judecata specialiştilor în management cultural sau artistic a coincis de multe ori cu cea a publicului, înseamnă că aceste evenimente au avut o mare calitate – aceea de a fi de un nivel artistic foarte bun, pe care publicul l-a apreciat
În acest an nu a mai fost un câştigător al mai multor categorii. Universitatea Transilvania a obţinut două premii, prin Centrul Muzical – premiul pentru Concertul anului, şi Centrul Multicultural, câştigător la categoria Organizaţia Culturală a Anului. Pe care, inspirându-se, probabil, din gafa legată de pelicula „La La Land” de la Oscarurile Academiei Americane de Film, prezentatoarea evenimentului a uitat să-l anunţe.
În 2016, braşovenii au apreciat şi activitatea depusă de Biserica Neagră în domeniul cultural, care a obţinut premiul la categoria Festivalul Anului, pentru Musica Coronensis.
Remarcaţi au fost şi cei de la Teatrul Arlechino, care au primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, Metamorphose, premiera de anul trecut.
La categoria Cartea Anului, câştigător a fost desemnat dramaturgul Mihai Ignat, cu volumul „Toți privesc înainte. Patru comedii amare”. La categoria Debut, premiat a fost Kruhnen Musik Halle, Rockstadt. Expoziţia anului a fost desemnată „Arta brașoveană interbelică”, a Muzeului de Artă Brașov; o expoziţie pentru care s-a muncit mai bine de doi ani.
Proiectul Cultural al Anului a fost Brașov Jazz&Blues Festival, al Asociaţiei culturale FANZIN şi Istoria la persoana I, derulat de Muzeul Casa Mureşenilor.
Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, consideră că premiile în cultura braşoveană sunt un pilon important în dezvoltarea turismului, dar mai ales în dezvoltarea comunităţii.
A treia ediţie a Galei Premiilor Anului în Cultură a fost găzduita de Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania.
Vifor Rotar