Gâlceava licitațiilor pentru cateringul la Spitalul Județean frizează penalul

Gâlceava licitațiilor pentru cateringul la Spitalul Județean frizează penalul

0 49

Nu este prima data când serviciul de catering și cantină pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență generează conflicte de natură penală ce decurg din procedura defectuoasă și oneroasă în care se desfășoară câteodată licitațiile publice respective. În urmă cu câțiva ani SC Consilprest, societate comercială a cărui proprietar era Consiliul Județean, și personalul său de conducere au fost subiectele anchetei procurorilor anticorupție, tot pentru tentative de trucare a licitației cateringului Spitalului Județean.
Astăzi, în mod similar după cum dezvăluie Argumentul.ro, se încearcă scoaterea actualei firme de catering din joc, firmă care a asigurat câteodată și prin propriile eforturi financiare furnizarea mâncării bolnavilor internați în Spitalul Județean, atunci când spitalul nu avea disponibil financiar.
Straniu, în caietul de sarcini elaborat de comisia de licitație a fost eliminat punctajul acordat pentru colaborarea îndelungată și benefică pentru entitatea achizitoare, după cum este admis în lege, dar a fost introdus un punctaj ce favorizează un anumit agent comercial nou apărut, după cum relevă investigația site-ului amintit. Într-adevăr, dacă se solicită imperativ concurenților să dețină ei înșiși fabrici de pâine și laboratoare de patiserie proprii, tot așa de bine li s-ar putea solicita să dețină și saline proprii, plantații de piper, culturi de grâu și de porumb, fabrici de zahăr și abatoare proprii, adică să fie producători autarhici ai întregului lanț de produse alimentare.
O astfel de favorizare punctuală cu dedicație în caietul de sarcini a unui concurent este un aspect interzis de regulamentul de licitație, a cărui configurare este stabilită prin lege.

Interese directoriale medicale în gestionarea licitației cu dedicație    
Cine are interes în „trunchierea” licitațiilor la Spitalul Județean Brașov?” În urmă cu o săptămână, în cadrul articolului „Lanțul interimatelor la Spitalul Județean Brașov, inspirat de meteahna interimatelor din Consiliul Județean” în ancheta colegului Libiu Mateescu, se scria despre neregulile de la nivelul cadrul conducerii Spitalului Județean Brașov în ceea ce privește managementul unității spitalicești.
Cu un mandat de interimar expirat și cu un viitor incert, din câte se pare, încă actualul manager nu mai are ochi și pentru licitațiile în care unitatea este implicată, astfel încât persoane dornice de acaparat puterea, despre care Argumentul.ro a mai scris, își bagă nasul unde nu le fierbe oala, mai ales atunci când vine vorba despre mâncarea / serviciul de cattering pe care bolnavii îl primesc zilnic.
De curând, profitând de situația incertă de la nivelul conducerii spitalului, un director în a cărui atribuții sunt legate de calitatea serviciilor MEDICALE acordate la nivelul spitalului, nicidecum de cele administrative, bătând cu pumnul în masă și folosind un ton neadecvat în fața a două doamne, cu specificația: „Eu sunt director aici!”, a influențat în mod vădit licitația pentru serviciul de cattering.
Prin presiunile făcute, directorul i-a cerut persoanei care se ocupă cu achizițiile spitalului și asistentei dietetician, să introducă în caietul de sarcini a licitației, condiție obligatorie ca, viitorul furnizor să dețină propria-i fabrică de pâine și propriul laborator de patiserie.
Aceasta condiție o îndeplinea un singur participant, iar din ce am înțeles de pe holurile spitalului, proprietarul este un apropiat al medicului cu pricina.
Mai mult, pentru favorizarea amicului, se spune că personajul nostru ar fi instrumentat o parte din personalul medical, să se plângă de calitatea serviciilor servite în prezent.
Ca o scurtă paranteză, ne întrebăm dacă a fost cerută și părerea pacienților, având în vedere faptul că aceștia sunt adevărații beneficiari, dar mai ales dacă nu ar fi impetuos necesar ca, firma câștigătoare să dețină și propria salină, propria seră de gogonele și propria fabrică de conserve.      
Revenind, din câte se pare, având la baza comportamentul respectivului director, scandalurile provocate, jignirile, comportamentul dictatorial și implicarea în procedura de licitații, se pare că personalul medical implicat în poveste, urmează a formula o plângere penală pentru abuz în serviciu, anticipează Argumentul.ro.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.