Galeria anti-urs
Autoritatile brasovene alunga ursii cu galeria! Cartierele situate in apropierea padurii sunt patrulate de echipe de barbati care fac zgomot de parca si-ar incuraja echipa de fotbal favorita. 30 de barbati de la 6 institutii din Brasov organizeaza patrule dupa lasarea intunericului pentru a tine salbaticiunile departe de zonele locuite.
Asa ca, daca va trec pe sub geamuri grupuri zgomotoase la ore nepotrivite, nu-i confundati cu o ceata de petrecareti, o gasca de cheflii sau cu tifosii infierbantati ai vreunei formatii sportive. Desi fluierele, surlele, chimvalele si alte instrumente de facut zgomot ar putea sa va induca in eroare, scandalagiii sunt doar o grupare pestrita de jandarmi, politisti si politisti comunitari, hingheri, vanatori si supraveghetori de paduri pe care a cazut pocinogul alungarii ursilor din preajma pubelelor sau a imobilelor situate in vecinatatea padurii.
Masura este, se pare, singura pe care o mai au la dispozitie autoritatile, in contextul legilor internationale si romanesti care protejeaza ursul. S-a constatat, de asemenea, ca hranirea animalului in padure nu mai esteo solutie pentru a-l tine departe de tomberoane. In comportamentul matahaloaselor salbaticiuni s-au produs mutatii care le determina sa coboare in oras in cautarea hranei, indiferent cat de bine se ghiftuiesc in padure cu napolitanele si bomboanele lasate de vanatori si silvicultori.
Pe fondul de vanatoare al Brasovului traieste cea mai mare populatie de ursi din Romania, aproximativ 225 de exemplare. Dintre acestea, 3 sunt monitorizate permanent – un mascul si doua femele, care au impreuna 5 pui veniti pe lume in aceasta primavara.
Vifor Rotar